Licitatia de licente temporare, care sa fie valabile din ianuarie anul viitor pana in aprilie 2014, nu ar trebui sa aiba loc pentru ca nu ofera predictibilitate businessului, ci ar trebui aleasa o alta varianta, a afirmat la o intalnire cu presa Dorin Odiatiu, managerul responsabil in cadrul Orange pentru reglementare si relatia cu autoritatile romane.

„Nu cunoastem un caz similar, in care sa se liciteze un spectru deja folosit pentru o perioada de numai 15 luni. Licitatiile de spectru trebuie sa asigure predictabilitate si conditii egale pentru concurenti. Solutia propusa ANCOM (n.red.: arbitrul telecom) de catre Orange este o singura licitatie organizata anul acesta, pentru o perioada de 15 ani. Conform propunerii noastre, in cazul in care un operator ar pierde spectrul detinut astazi in urma licitatiei, ar avea o perioada de reconfigurare a retelei pina in aprilie 2014. Consideram ca solutia propusa ofera beneficii pentru toate partile implicate - statul roman, noii intrati pe piata, operatorii actuali si in primul rand clientii tuturor operatorilor – care vor avea garantia unor servicii de calitate ridicata, furnizate in conditii de stabilitate si continuitate a operarii retelelor, spune Dorin Odiatiu, public affairs, partnerships and wholesale director in cadrul Orange.

Astfel, solutia propusa de operator pana pe 20 aprilie, data pana la care au putut fi depuse sugestii din partea industriei, este prelungirea licentelor detinute in prezent de Orange si Vodafone, iar pretul pentru cele 15 luni de prelungire sa fie direct proportional cu pretul final al licitatiei pe 15 ani.

La licitatia de spectru de anul acesta, arbitrul telecom scoate la licitatie 5 tipuri de licente valabile pe 15 ani, dar si doua tipuri valabile timp de 15 luni.

Acestea din urma sunt in benzile de 900 Mhz si 1800 de Mhz, licente pe care Orange si Vodafone le-au castigat in 1996 si care expira in decembrie 2012. In timp ce in banda de 1800 Mhz sunt sase pachete egale de licente, in cea de 900 sunt cinci pachete a cate 5Mhz, ceea ce inseamna ca unul dintre cei doi operatori ar obtine mai putin spectru in urma licitatiei. In prezent Orange si Vodafone detine cate 12,5 Mhz in aceasta banda, in timp ce Cosmote detine 10 Mhz. Licenta Cosmote pentru benzile de 900 si 1800 Mhz expira in aprilie 2014.

In cazul in care s-ar mentine varianta actuala a licitatiei, iar unul dintre cei doi operatori ar ajunge sa detina 10 Mhz in loc de 12,5Mhz, cat detine in prezent in banda de 900 Mhz, l-ar costa zeci de milioane de euro ca sa isi reconfigureze reteaua.

Operatorii de telefonie mobila au trimis sugestiile pentru licitatia din acest an pana la 20 aprilie, in prezent acestia asteptand raspunsul ANCOM.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
120.000 de dolari pentru o banana lipita de un perete