Daca ne uitam pentru cateva secunde peste configuratia lui HP XW6600 Workstation - Refurbished am putea ramane surprinsi de performantele pe care le afiseza la prima vedere. Nu trebuie sa fii un mare expert in ale calculatoarelor sa iti dai seama ca mai mult inseamna mai puternic si, implicit, mai performant. wall-street.ro va prezinta in continuare un scurt Review al statiei de lucru reconditionata de la HP.
Ei bine, HP XW6600 este un workstation (statie de lucru - n.r.) capabil sa duca cele mai agresive teste la rangul de "banalitate" - este ca si cum navighezi pe internet de pe un PC obisnuit, dandu-i acestui calculator cele mai "infometate" teste si aplicatii cu putinta.

Calculatorul vine echipat cu 2 procesoare Intel Quad Core Xeon 3 GHz, 32 GB DDR2, 2 x 300 GB SAS de la Seagate legate in RAID (conectarea a doua hard-disk-uri de acelasi tip pentru o viteza mai mare- n.r.) si o placa video FX Quadro 4500, special gandita pentru proiectare grafica si design.

Nivel vizual si functionalitate

Pe langa faptul ca are o greutate destul de mare (~17 KG) - data fiind multitudinea de componente care se gasesc in acesta - XW6600 Refurbished are un aspect serios, solid, bine gandit. De precizat aici ca nu prezinta urme de uzura sau de folosire gresita - dar este totusi un calculator reasamblat.

Partea laterala a carcasei, care permite accesul la componentele calculatorului, este prevazuta cu un sistem de acces de tipul celor intalnite la deschiderea portierelor de la masina - un aspect foarte important atunci cand vine vorba de comoditatea si usurinta de a curata praful ori a inlocui sau adauga o alta componenta.

Conexiunile disponibile pe XW6600 Workstation permit abordari destul de limitate. Acesta dispune de 7 porturi USB 2.0 (5 spate, 2 in fata), retea (Ethernet integrata 100/1000 mbps), 2x PS/2, 2xDVI (video) si suport pentru audio 5.1. Este cam tot ceea ce poti astepta de la un calculator limitat din punctul de vedere al "varstei".

La interior, calculatorul, desi incarcat de componente - respira. Firele si conexiunile din interiorul carcasei nu incurca in vreun fel accesul la vreuna din componentele disponibile.

Front bazel-ul (partea din fata a carcasei - n.r) este in asa fel conceput incat sa permita aerului sa patrunda in interiorul carcasei, iar numarul mare de coolere prezente asigura un circuit optim al acestuia.

Nivelul zgomotului

Pentru ca dispune de componente cu perfomanta crescuta, care ating viteze mult peste media unui PC obisnuit, statia de lucru HP XW6600 Refurbished este echipata cu mai multe coolere menite sa asigure un flux de aer permanent componentelor disponibile. Nu pot spune ca este un sunet suportabil dar nici insuportabil - este undeva la mijloc. In niciun caz nu poate fi lasat peste noapte la lucru, fiind galagios din cauza numarului mare de coolere de care dispune. Performanta cere sacrificii, iarg zgomotul este unul dintre acestea.

[ Citeste si Cine sunt si cati bani fac proprietarii primului magazin IT discount din Romania? ]

Performanta

Performanta statiei de lucru a fost testata in primul rand in aplicatii 3D, jocuri in special - ele fiind cele care pot testa capacitatea unui astfel de computer.

Atat procesorul, cat si cele doua hard disk-uri Seagate conectate in RAID , placa video destinata prelucrarii graficie in 3D - nVidia Quadro dar si cei 32 GB de memorie disponibili isi fac bine treaba. Nu am intampinat probleme in rularea aplicatiilor 3D (exceptie facand setarea placii video pe modul Anti-Aliasing 8X in jocul Crysis cand imaginea a inceput sa capete "artefacte" (erori grafice cauzate in special de temperatura crescuta a placii grafice - n.r.) - cand placa video atingea circa 70 grade Celsius.

GTA IV, un alt joc testat pe acest dispozitiv - despre care se cunoaste ca este un killer-processor-app (utilizeaza la maximum capacitatea oferita de procesor - n.r.) statia de lucru a rulat fara probleme, singura obsevatie fiind atunci cand temperatura placii video depasea temperatura optima de functionare si jocul incepea sa se sacadeze.

Un alt joc care foloseste resursele procesorului la maximum este L.A. Noire. Jocul, lansat in toamna anului trecut, a rulat fara probleme pe parcusul unei ore intregi de teste.

In testul de performanta al Windows 7, procesorul si memoriile RAM au obtinut un scor de 7,7 din 7,9 posibile, urmat de un punctaj de 6,8 obtinut de performantele placii grafice si nu in ultimul rand de 6,4 pentru cele doua hard-disk-uri aflate in RAID.



Testul sintetic HD Tune 5.0 indica un nivel de performanta crescut al celor doua hard-disk-uri in RAID, cu o rata de transfer maxima de 246,6 mb/s, una minima de 118,9 mb/s si o constanta de 191,2 mb/s. Spre comparatie, un hard disk obisnuit nu atinge un transfer mai mare de 150 mb/s.

Timpul de acces inregistrat de cele doua harduri a fost de 6,87 ms, comparativ cu un hard disk obisnuit care depaseste 10 ms, dar mult in spatele noilor SSD-uri (Solid State Drive, hard disk-uri care functioneaza pe memorii flash) care nu depasesc 1 ms.

Concluzii

HP XW6600 Workstation - Refurbished este o statie de lucru destinata celor in cautarea unui dispozitiv pentru editare video, design sau editare foto fiind dedicata in special intreprinderilor sau firmelor, dar poate fi utilizata si de catre cei in cautarea unei solutii pentru acest tip de activitati. Este un calculator puternic, performant, insa care prezinta si anumite "lipsuri". Din punct de vedere vizual, statia de lucru se prezinta in conditii bune, chiar foarte bune.

Statia de lucru HP este bine protejata de eventuale socuri si vine impreuna cu o serie de drivere si o versiune cu licenta a sistemului de operare Windows 7, dar si un cablu de alimentare al sursei.

Pretul unui astfel de model poate depasi 5.000 lei, in functie de configuratie si este comercializat de timisoarenii de la CiT Grup.

PRO
- un flux de aer optim pentru componentele din interior
- performante sporite gratie componentelor cu care vine echipat
- design

CONTRA:

- sursa se incinge destul de tare (650w) la fel si cele doua hard-disk-uri (dar nu este neaparat o parere contra din moment ce ambele ruleaza la 15k rpm)
- galagios
- foarte greu (~17 kg)
- lipsa porturilor HDMI (placa video) si USB 3.0 (Placa de baza)


Aspect si stare produs: 9

Performante: 9

Functionalitate: 8

NOTA FINALA: 8,6

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri