Conform unui studiu recent al Gigaset Communications GmbH, liderul pietei europene de echipamente DECT, tehnologia telefoniei peste IP (VoIP) este, pentru utilizatorii de telefoane fara fir, conexiunea utilizata de majoritatea respondentilor.
O cercetare calitativa online comandata de Gigaset la inceputul anului 2012 in 5 tari (Germania, Franta, Suedia, Rusia si Brazilia) arata ca 53 % din posesorii de telefoane fara fir utilizeaza tehnologia de comunicatie VoIP. Pe locul doi, cu 29% se situeaza liniile telefonice analogice. Acest aspect nu constituie o surpriza, avand in vedere ca telefonia prin IP imbina avantaje multiple cu un cost redus. Utilizatorii de telefonie VoIP pot fi contactati din toata lumea pe un singur numar, se bucura de o excelenta calitate a sunetului, acces la e-mail, stiri, directoarele telefonului, paginii aurii, prognoza meteo sau alte informatii de pe Internet. Merita astfel sa aruncam o privire la modul in care functioneaza telefonia prin IP si ce beneficii aduce aceasta utilizatorilor.

Tehnologia voce peste IP este un mijloc de transport al datelor vocale cu ajutorul protocolului de Internet. Comanda vocala este transformata in pachete de date care sunt trimise in mod independent unul de celalalt la destinatarul din retea. Spre deosebire de telefonia fixa clasica, ce foloseste o conexiune telefonica analogica, telefonia VoIP trebuie sa beneficieze in mod obligatoriu de o conexiune la Internet, preferabil de mare viteza.

O conexiune VoIP permite celor care calatoresc des, precum oamenii de afaceri, sa beneficieze de mai multe avantaje. Astfel, fie ca se afla in Paris sau Singapore, intr-un hotel sau o cafenea, accesul la internet este asigurat aproape oriunde. Pentru a initia un apel, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa stabiliti o conexiune la internet de la un telefon IP sau de la un calculator cu tehnologia VoIP. Toate apelurile pentru un anumit numar sunt redirectionate in mod automat, prin cablu sau retelele WLAN care sunt compatibilite cu VoIP, direct la locatia utilizatorului. Servicii precum sipgate, Skype sau MSN permit utilizatorilor VoIP sa fie gasiti oriunde in lume, la un singur numar de telefon. In special, companiile cu filiale internationale pot avea un mare avantaj prin faptul ca isi pot contacta angajatii de oriunde in lume, la un pret foarte accesibil. De asemenea, cei care utilizeaza tehnologia VoIP pentru apeluri telefonice pot sa-si pastreze numarul chiar si atunci cand isi schimba furnizorul de servicii telefonice.

Telefoanele IP de calitate, asa cum este Gigaset C610 IP, un dispozitiv hibrid pentru conexiunea la o retea fixa si la un router DSL, ofera o excelenta calitate a sunetului gratie noii tehnologii HDSP (High Definition Sound Performance). Frecventa benzii este dubla pentru telefoanele IP fata de telefonia in sistem analogic. Sunetul este atat de clar si natural cu HDSP, incat veti avea senzatia ca persoana cu care vorbiti este chiar langa dumneavoastra – desigur cu conditia ca ambele telefoane sa aiba functiile corespunzatoare.

Un nou standard al industriei numit CAT-iq a fost dezvoltat pentru a permite transmiterea sunetului si utilizarea serviciilor IP pe telefoanele DECT de la furnizori diferiti. CAT-iq inseamna “Cordless Advanced Technology – internet and quality” si este succesorul tehnologiei bazate pe frecventa radio DECT. Ofera o lungime de banda mai mare, codecuri de voce noi precum si o arhivare mai buna a datelor.

Telefonia prin internet include de obicei si o adresa de posta electronica. Aceasta poate indeplini toate functiile unei casute vocale precum si transmiterea de e-mail-uri, mesaje text sau fax.

Telefoanele Gigaset VoIP isi informeaza automat utilizatorul atunci cand noi e-mail-uri au fost primite de la un cont POP3/POP3S. Emitatorul, titlul, textul complet (pana la 560 de caractere) precum si statutul actual al inboxului sunt afisate pe ecranul telefonului. Astfel, utilizatorii vor fi la curent cu casuta lor de posta electronic, fara sa-si porneasca calculatorul personal.

Aceste telefoane permit utilizatorilor sa apeleze oriunde in lume cu un cost redus. Acest lucru este posibil datorita faptului ca relatia contractuala cu furnizorul de servicii telefonice permite ca aceste costuri sa se aplice unitar in toate tarile lumii. Toti cei care au membri ai familiei sau parteneri de afaceri peste hotare, pot tine legatura cu acestia prin codul specific locatiei la un cost predefinit, fara alte surprize costisitoare. Astfel, pare sigur ca acest trend al utilizarii telefoanelor cu tehnologia voce peste IP va continua si chiar se va dezvolta in viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri