Actul normativ care va reglementa modul de derulare a licitatiei pentru acordarea licentelor de comunicatii mobile si costurile acestora va fi discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, a declarat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, potrivit Mediafax.
"Nu sunt schimbari in conditiile care au fost anuntate autoritatea de reglementare. Preturile de pornire au fost mentinute. Licentele vor fi castigate de operatorii care vor licita cel mai mult pentru adjudecarea licentelor de telefonie mobile. Aceste licente permite introducerea serviciilor de telecomunicatii din generatia a patra (4G). Sper ca pana la finele luniii august sau pana la inceputul lunii septembrie licitatia sa se incheie", a spus Nica.

El a adaugat ca procesul de licitatie va fi transparent si se va desfasura la fel ca in Germania, Marea Britanie sau Franta.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat, in prima parte a lunii martie, ca preturile de pornire pentru cele 56 de licente pentru comunicatii mobile insumeaza 726,8 milioane de euro si variaza intre 800.000 si 40 milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Potrivit institutiei, la licitatie vor fi scoase 42 de licente de frecvente, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si 3 licente in banda de 2.600 MHz.

Toate cele 45 de licente vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobila prezenti pe piata - Orange, Vodafone si Cosmote - utilizeaza in prezent aceste frecvente, mai putin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generatia a patra (4G).

De asemenea, vor mai fi scoase la licitatie, pe o perioada de 15 luni, 11 licente de frecvente de 900 si 1.800 MHz, utilizate in prezent de Vodafone Romania si Orange Romania.

Preturile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de Executiv si aprobate printr-o hotarare de Guvern.

Potrivit ANCOM, alocarea spectrului de frecvente pentru telefonie mobila se va realiza printr-o procedura de selectie competitiva, care presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile.

In prezent, benzile de frecvente cuprinse intre 880 si 960 MHz sunt utilizate de Cosmote Romania, Orange Romania si Vodafone Romanie pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii de generatia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele doua licente 2G au fost castigate la finele anului 1996 de companiile care functioneaza in prezent sub denumirile Vodafone Romania (fost Mobifon) si Orange Romania (fost Mobil Rom) si au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei in ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis sa prelungeasca perioada de valabilitate a licentelor 2G cu un an, pana la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licentelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licenta 2G este operata de Cosmote Romania (fost Cosmorom) si expira la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei.

Cei trei operatori furnizeaza servicii 2G si in benzile de frecvente cuprinse intre 1.710 si 1.840 MHz.

Vodafone si Orange mai detin drepturi de utilizare a frecventelor si in banda de frecvente de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile de generatia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele doua licente 3G au fost acordate in anul 2005, prin procedura de selectie comparativa, si au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenta s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte doua licente 3G in banda de frecvente de 2.100 MHz au fost acordate la inceputul anului 2007, tot in urma unei proceduri de selectie comparative, operatorilor RCS&RDS si Telemobil, ultimul fiind controlat de OTE.

Cosmote Romania este al treilea operator local de telefonie mobila, cu aproximativ 6,5 milioane de clienti la 31 decembrie 2011.
Compania este detinuta de OTE, care controleaza si Romtelecom, operator de telefonie fixa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri