Patentul No. 7027987, inscris de Google, prezinta "o interfata vocala pentru motoarele de cautare. Prin utilizarea unui model lingvistic, a unui dictionar fonetic si a modelelor acustice, un server genereaza o lista de ipoteze sau de cuvinte".

Desi patentul a fost publicat marti, aplicatia a fost facuta in februarie 2001, ceea ce indica faptul ca Google are proiectul in dezvoltare de mai mult timp.

O demonstratie a Google Voice Search s-a aflat pe Google Labs, site-ul Google pre-beta-test, pentru mai bine de un an. Craig Silverstein, director de tehnologie in cadrul Google, a spus intr-un interviu in 2004, ca Google are in vedere o interfata vocala.

Insa miercuri, un purtator de cuvant al Google a declarat ca se da prea multa importanta publicarii patentului. "Noi inscriem aplicatii patent pentru o multime de idei ale angajatilor nostri", a spus Barry Schnitt. "Unele idei sunt materializate in produse sau servicii, altele nu." Google Voice Search, aflat inca pe Google Labs, permite utilizatorilor sa apeleze Google prin telefon.

Desi demo-ul de pe pagina Web a fost inactiv cand CNET News.com a incercat sa-l testeze, instructiunile prezentate pe site arata cum functioneaza sistemul: Utilizatorul suna la un numar de telefon al Google, unde i se cere se mentioneze cuvintele cheie. Dupa un minut, sunt returnate rezultatele, iar, in demo, utilizatorul deschide un link care duce la aceste rezultate. Intr-o aplicatie reala, rezultatele vor fi trimise pe un telefon mobil sau un sistem in-car. Cel mai probabil, aplicatia se va adresa telefoanelor mobile.

Google nu este singura care lucreaza in acest domeniu. O alta interfata vocala a fost lansata in mai 2005 de o echipa condusa de Dr. Meirav Taieb-Maimon de la Ben-Gurion University of the Negev din Israel. Sistemul lor de Internet activat vocal functioneaza pe baza unui software de conversie vorbire-in-text numit Maestro.

Maestro converteste cererile de cautare vocale in text trimis unui motor de cautare, returnand rezultate audio.