Veniturile celor peste 18.000 de firme IT&C din Romania au ajuns anul trecut la in jur de 9,4 miliarde de euro, revenind la nivelul din 2008, conform studiului „Industria IT&C 2010-2011. Sfarsitul crizei?”, realizat de Institutul de Tehnica de Calcul.
Productia domeniului telecomunicatiilor si al tehnologiei informatiei a depasit 8,5 mld.euro, datorita cresterilor din sectoarele IT care au compensat scaderile din telecom.

Pe de alta parte, comparativ cu 2008, s-a modificat substantial locul ocupat de sectoare in cadrul general IT&C.

Ponderea telecomunicatiilor in totalul cifrei de afaceri a domeniului IT&C a coborat de la 58% in 2008 la 45% in 2011, in timp ce sectorul hardware si electronica a urcat in aceeasi perioada de la 16% la 28%. Segmentul de software si servicii si-a pastrat o pondere relativ constanta (27%)

Aproape 120.000 de oameni lucreaza in IT&C

Anul trecut, in domeniul IT&C, lucrau in jur de 119.000 de persoane, cu peste 6.000 mai putin comparativ cu 2008, scaderea procentuala (-5%) fiind mult inferioara celei de la nivelul intregii economii. In software si servicii erau angajate 58.500 de persoane, in telecomunicatii circa 42.200, iar in zona de hardware lucrau circa 18.400 de oameni.

„Dupa reducerea generala din 2009, salariile au cunoscut in 2010 si 2011 majorari substantiale in toate cele trei sectoare, depasind cu mult cresterea medie pe economie. Avansul cel mai mare a fost inregistrat in software si servicii unde piata fortei de munca este din nou tensionata si se contureaza pericolul reluarii escaladarii salariilor din perioada anterioara crizei. Dupa cresteri succesive, salariile din software si servicii le-au depasit pe cele din telecomunicatii care se situau pana acum pe primul loc la acest capitol. Media salariului brut anual pe intrega industrie IT&C a atins 10.800 euro in 2011, cu 13% peste nivelul din 2008”, afirma Mircea Vuici, coordonatorul studiului.

In acelasi timp, productivitatea a inregistrat un regres (-8%) din cauza sectoarelor de servicii unde ameliorarea din 2010 si 2011 nu a contracarat scaderea din 2009. Atat in telecomunicatii, cat si in software si servicii s-a mentinut decalajul dintre cresterile de salarii si de productivitate care a contribuit la slabirea indicatorilor de profitabilitate.

„Pe ansamblu, evolutia sectoarelor IT&C in 2010 si 2011 a urmat o tendinta pozitiva, depasind socul initial al crizei si recuperand reducerile din 2009. In software si servicii volumul de activitate a crescut in cei doi ani si a revenit la nivelul anterior crizei, iar sectorul hardware a acumulat cresteri pe intrega perioada care au condus la o dublare a productiei si exportului. In telecomunicatii, este evidenta o slabire a contractiei care va fi urmata de stabilizare probabil in acest an. Toate acestea ar indreptati concluzia ca industria IT&C a iesit din criza si se inscrie intr-un nou ciclu de crestere”, mai spune Vuici.

Insa noile tendinte care s-au conturat in a doua jumatate a anului 2011 si prima parte a acestui an fac ca situatia sa se complice.

In ultimele luni a scazut cererea externa ceea ce a dus la o diminuare a productiei in hardware si electonica si in software si servicii.

„In plus efectul atat de puternic al inchiderii fabricii Nokia atrage atentia asupra vulnerabilitatii sectorului in fata producatorilor straini majori care domina productia de hardware. Reluarea consumului intern nu a compensat in 2011 incetinirea exporturilor si este putin probabil ca o va face in acest an. In aceste conditii devine posibil ca “iesirea din criza” sa fie urmata nu de cresteri puternice, ci de o perioada de semi-stagnare la un nivel apropiat de cel din anul trecut”, explica cercetatorul Mircea Vuici.

Analizele ITC sunt bazate, in special, pe prelucrarea datele de bilant anual si semestrial ale celor peste 18.000 de firme TI&C, dar si pe informatiile comunicate de companii sau furnizate de institutii publice ca INS, BNR, Directia Vamilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri