Un tÔmplar din Finlanda, un postas din Marea Britanie, un IT manager din Cehia, un judecator din Germania, un bucatar din Franta, un consilier local din Marea Britanie si un cuplu de pensionari din Germania. Ce au ţn comun toti acesti oameni, ţn afara de faptul ca sunt cetateni ai unor state europene? ╬n prezent, ţmpart cu totii grijile unor actiuni ţn justitie, deschise ţn principal de Federatia Internationala a Producatorilor de Fonograme (I.F.P.I.).

La ţnceputul lunii aprilie 2006, I.F.P.I. a deschis peste 2.000 de actiuni in justitie, care implica un numar considerabil de utilizatori de Internet. Acestia au vÔrste cuprinse ţntre 20 si 35 de ani. Sunt cu totii utilizatori ai unor aplicatii peer-to-peer ori sunt parinti care au ignorat educarea propriilor copii cu privire la utilizarea ilegala a acestor aplicatii. Statele ţn care s-au deschis actiuni sunt Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Islanda, Italia, Portugalia, Suedia si Elvetia.

Utilizati DC++, KaZaA, oDC, Gnutella ori alte programe asemanatoare? Vi se pare mai simplu sa äţmprumutatiô muzica ţn acest fel? Voci autorizate vorbesc despre faptul ca ţn 2007, cel tarziu, vom afla de primele actiuni ţn justitie ţndreptate ţmpotriva romÔnilor.

Detaliile de mai jos sunt menite sa va ajute sa analizati riscul la care va supuneti folosind retele peer-to-peer.

Peer-to-peer (P2P)

Sunt programe care permit partajarea de fisiere (file-sharing) ţntre computerele unor utilizatori de Internet. Comunicarea ţntre computere este directa, iar fisierele transferate nu sunt stocate ţntr-un server central. ╬n principiu, schimbul de fisiere prin intermediul retelelor peer-to-peer (P2P) nu este o activitate ilegala. Puteti, spre exemplu, sa partajati materiale care va apartin sau opere aflate deja ţn domeniul public. ╬n aceeasi masura, puteti partaja fisiere multimedia (filme, videoclipuri sau muzica) pentru care aveti acordul autorului de a pune la dispozitia publicului operele sale.

Utilizarea ilegala intervine doar atunci cÔnd un utilizator cumpara un CD de la magazin si apoi pune continutul acestuia la dispozitia altor utilizatori, prin intermediul retelelor P2P. Se pot äţmprumutaô astfel filme, carti, melodii si multe alte opere multimedia. O realitate nu tocmai pe placul asociatiilor menite sa protejeze interesele creatorilor de fonograme, videograme sau programe pentru calculator.

Clasic vs hibrid

Putem ţntelege cu adevarat riscurile la care ne expune o retea P2P doar atunci cÔnd le analizam modul de functionare. Vorbim despre retele clasice P2P atunci cÔnd computerele utilizatorilor sunt folosite atÔt pe post de client, cÔt si pe post de server si nu exista un server central care sa administreze transferul fisierelor ţn retea. Uneori, ţn aceste retele, indexarea fisierelor este ţnlesnita prin intermediul unor utilizatori mai speciali, care sunt cei mai expusi riscului de a fi actionati ţn justitie.

La instalarea KaZaA, spre exemplu, una dintre setarile implicite ale programului va permite retelei sa considere computerul dumneavoastra ca fiind un äSuperNodeô. Un astfel de computer este acela care indexeaza fisierele partajate de computerele altor utilizatori si pune la dispozitia retelei in-dex-ul ţn cauza. Multe alte programe au aceeasi äfacilitate implicitaô, iar denumirile sunt diverse. ╬n cazul programelor de tip Gnutella, functia similara se numeste äUltra-Peerô.

O alta specie este aceea a retelelor P2P hibride, care functioneaza ţn jurul unui server central ce indexeaza informatia partajata de utilizatori, pentru a putea fi regasita mai usor. ╬n cazul acestor retele, proprietarii serverului central sunt cei mai expusi riscului de a fi actionati ţn justitie pentru ţncalcarea dreptului de autor. Practic, informatia stocata in server (catalogul fisierelor si adresele computerelor care le gazduiesc) faciliteaza probarea de catre autoritati a ţncalcarii legislatiei privind dreptul de autor.

╬n concluzie, daca sunteti un äSuperNodeô, äUltra-Peerô sau alt gen de utilizator cu puteri sporite, va expuneti unui risc major de a fi actionat ţn justitie. Alte principii care sporesc riscurile unui eventual proces sunt: numarul de fisiere partajate (de obicei sunt tintiti utilizatorii care äoferaô ţn retea un numar considerabil de fisiere) sau tipul de conexiune la Internet (acuzatorii cauta conexiuni fixe, cablu sau fibra optica, pentru ca e mult mai usor de identificat titularul acestora).

Cifre interesante

Analiza actiunilor ţn justitie, deschise pÔna acum, este extrem de interesanta. ╬n primul rÔnd, ca numar al actiunilor, aflam ca valul de procese din aprilie 2006 nu este singular si ca el urmeaza unor actiuni similare, ţntreprinse ţn 2004 si 2005.

Astfel, ţn Austria au fost initiate 45 de actiuni ţn justitie ţn 2006, ajungÔndu-se astfel la 320 de cazuri din octombrie 2004. PÔna ţn prezent, 258 de utilizatori au platit daune constÔnd ţn sume de la 3.500 la 5.500 de euro pentru faptele lor. Danemarca a deschis 230 de procese ţn 2006 (973 ţn total, din octombrie 2004). Despagubirile platite s-au cifrat la sume cuprinse ţntre 5.000 si 13.000 de euro. Germania a deschis 1.233 actiuni ţn justitie ţn 2006, totalizÔnd 3.288 actiuni deschise din 2004 si pÔna ţn prezent. 542 de utilizatori au fost condamnati sa plateasca despagubiri cifrate ţn medie la 2,670 euro.
RamÔne totusi neclar modul ţn care se calculeaza despagubirile pe care le datoreaza utilizatorul. Dupa cum se poate observa, acestea variaza extrem de mult de la un stat la altul. Media calculata de I.F.P.I., la nivel mondial, este de 2,633 de euro.
AcTiunile au succes

Potrivit unui studiu I.F.P.I. si Jupiter European Survey, publicat ţn ianuarie 2006, actiunile ţmpotriva utilizatorilor de file-sharing ilegal au inceput sa aiba succes. Trei milioane de utilizatori europeni au renuntat ori si-au restrÔns activitatea. Dintre acestia, jumatate au procedat astfel din cauza temerilor provocate de consecintele juridice ale faptelor lor. Studiul a fost realizat ţn noiembrie 2005, pe un esantion de 3.929 de utilizatori adulti, din cinci state europene: Germania, Marea Britanie, Franta, Spania si Suedia.

Ce spune legea romÔneasca?

Legea aplicabila e Ordonanta de Urgenta nr. 123/2005, pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Modificarea a intrat ţn vigoare la data de 19 septembrie 2005.

Potrivit Ordonantei, la art. 1398 se precizeaza: äConstituie infractiune si se pedepseste cu ţnchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 40.000 lei (RON) punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara fara consimtamÔntul titularilor de drepturi, a operelor ori consimtamÔntul a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a cˇpiilor acestora, indiferent de suport, astfel ţncÔt publicul sa le poata accesa ţn orice loc sau ţn orice moment ales ţn mod individualô.

PÔna la aceasta modificare legislativa, un utilizator de file-sharing ilegal era greu de condamnat. Lucrurile s-au schimbat ţnsa, iar ordonanta ţn cauza pare a pregati terenul pentru actiuni viitoare care pot dovedi Europei ca tinem sub control pirateria cu muzica, filme si programe pentru calculator. titularilor de drepturi, a operelor ori
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea IT & C »Setari Cookie-uri