Vanzarile de laptopuri in Romania s-au dublat din nou anul trecut, in timp ce vanzarile de calculatoare de birou continua sa creasca, dar numai cu 31,5%, lucru care indica orientarea spre solutii mobile, tendinta care se regaseste si pe piata locala, arata un studiu confidential realizat de compania americana International Data Corp. si obtinut de Saptamana Financiara.

Datele studiului sunt interesante. Anul trecut s-au vandut pe piata locala peste 600.000 de computere si servere, din care aproape 100.000 sunt laptopuri. Hewlett-Packard a reusit sa vanda cele mai multe sisteme per total, aproape 70.000, Flamingo a luat locul intai la computere de birou si laptopuri luate la un loc, K Tech Ultra Pro a vandut cele mai multe sisteme de birou, iar Fujitsu Siemens a fost numarul unu la laptopuri.

Cresteri spectaculoase

Trebuie mentionat din start ca Apple si Acer au avut adevarate tururi de forta pe segmentul laptopurilor. Poate si din cauza ca nu au fost prea bine reprezentate pe piata in anii anteriori, poate si din cauza schimbarii gusturilor utilizatorilor.

Apple a obtinut in 2005 o crestere a vanzarilor de 1.747% (de aproape 17,5 ori) fata de 2004, iar Acer a reusit o crestere de 441%, arata studiul companiei americane IDC.

Cele mai puternice cresteri ale vanzarilor au fost obtinute anul trecut de Fujitsu Siemens Computers pe partea de laptopuri (133,4% fata de 2004), precum si Complet Electro Serv., divizia de asamblare si service a Altex, care si-a crescut vanzarile de sisteme desktop cu 122,3% fata de anul 2004. Fujitsu a reusit sa depaseasca HP, devenind lider pe sisteme portabile, iar CES a urcat pe locul al treilea in clasamentul vanzatorilor de sisteme desktop. In acelasi timp, Hewlett-Packard a reusit cresterea vanzarilor pe partea de servere cu 97,4%, lucru care i-a si asigurat, de altfel, suprematia in clasamentul general. Pe partea de calculatoare de birou, compania a inregistrat o crestere a vanzarilor de 65,7%, iar pe partea de laptopuri - de 65,7%.

Cei mai importanti jucatori

In total, piata de computere si servere a fost dominata de Hewlett-Packard, cu o cota de 11,3%, urmata foarte aproape de Flamingo, cu 11,1%, conform IDC. Locul al treilea revine K Tech Ultra Pro, cu 10,9%, iar pe patru a urcat CES al Altex, cu 9,8%. Piata a crescut anul trecut cu 38,5% ca numar de unitati vandute, estimeaza compania americana.
In top 10 mai apar Romsoft (Depozitul de Calculatoare), Fujitsu Siemens, datorita performantelor de la vanzarile de laptopuri, Lenovo (care a preluat divizia de PC-uri a IBM), ComRace Computers, Net Brinel, bine reprezentat in zona de vest a tarii, precum si - surpriza! - Dell, cu o cota de 2,8%.

Pe partea de servere (computerele de mare putere care gestioneaza traficul in reteaua companiei si accesul la Internet), HP este urmata indeaproape de IBM, iar locul trei revine companiei Sistec, cumparata anul trecut de grupul RTC.

Romnii sunt conservatori

Studiul IDC mai arata ca atat firmele, cat si clientii particulari au cumparat computere de birou si laptopuri anul trecut. Vanzarile cresc insa diferit pe segmente, lucru care arata interesul fiecarui tip de consumator. In 2005, clientii particulari au preferat in continuare sistemele de birou, vanzarile crescand cu 41,1%, cu un total de aproape 200.000 de unitati. La companii s-au vandut 310.000 de sisteme de birou, dar cresterea este de numai 26% fata de 2004, ceea ce indica o incetinire a vanzarilor. In privinta calculatoarelor portabile, vanzarile catre companii au crescut cu 95%, cu un numar total de 80.000 de unitati, iar catre consumatori doar cu 74,9%, cu un total de numai 12.000 de bucati.

Fujitsu Siemens a fost marca favorita a consumatorilor particulari care si-au cumparat laptop anul trecut, cu aproape 6.250 de unitati vandute astfel prin retail. Singurul jucator autohton care conteaza in clasamentul vanzatorilor de laptopuri este Flamingo, cu o cota de 2,8%, situandu-se pe locul noua.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri