Dupa ce sambata a mai fost adaugata o secunda ceasului pentru a alinia corect rotatia Pamantului in jurul Soarelui, o serie de site-uri importante au avut de suferit. Printre proiectele afectate s-au numarat LinkedIn, Foursquare, Reddit, Mozilla, Yelp sau Gawker, toate acestea intampinand probleme.

Cunoscuta in engleza ca “leap second”, aceasta este practic o secunda care este adaugata periodic ceasurilor din intreaga lume inca din 1972 pentru a pastra acuratetea timpului, in concordanta cu rotatia Pamantului in jurul Soarelui. Cu toate ca poate parea o modificare infima, aceasta singura secunda in plus a dat peste cap servere gigant din intreaga lume, scrie Mashable.com.

De exemplu, oficialii Reddit au subliniat ca acea secunda a cauzat probleme limbajului de programare Java in timp ce intreaga retea Gawker a cazut timp de 45 de minute, sambata. Yelp si Stumbleupon au raportat, de asemenea, probleme in alinierea timpului.

Practic, cresterea complexitatii proceselor Internetului la nivel global a facut sincronizarea cruciala. Daca PC-urile din lume se desincronizeaza chiar si pentru o singura secunda, este posibil ca informatii sa fie pierdute, mailuri sa nu ajunga la destinatie. Multe erori neprevazute pot avea loc – si aceasta a si fost situatia.

Google a reusit sa prevada aceasta secunda in 2005, cand compania a decis sa o adauge pe serverele proprii nu “dintr-o data”, ci la nivel de milisecunde pe parcursul unei intregi zile, astfel incat serverele companiei sa functioneze coerent.

Cea din urma secunda adaugata, exceptand-o pe cea de samabata, a fost in 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Serviciu inedit în Iași: livrare acasă pentru reparații de telefoane
Setari Cookie-uri