Nokia si Microsoft, care cauta sa-si impuna produsele pe piata smartphone-urilor, vor avea de castigat in urma victoriei Apple impotriva Samsung, din moment ce mai multe produse ale companiei sud-coreene ar putea fi interzise in SUA, iar sistemul de operare Google Android va avea de suferit.
Un juriu federal convocat de tribunalul din San Jose, California, a hotarat vineri ca mai multe smartphone-uri si tablete Samsung din gama Galaxy incalca brevete ale Apple in zona design-ului si functionalitatii, juratii acordand companiei americane despagubiri de 1,05 miliarde de dolari.

Judecatorul care a prezidat procesul va decide in luna septembrie daca va da curs solicitarii Apple pentru interzicerea comercializarii, pe teritoriul Statelor Unite, a mai multor produse Samsung. Majoritatea analistilor vad sanse ridicate ca instanta sa decida in favoarea Apple.

Actiunile Samsung au scazut luni la Seul cu peste 7%, potrivit Bloomberg.

Astfel, eventuala disparitie de pe piata americana a unor produse Samsung ar putea reprezenta o oportunitate pentru Nokia de a se impune in zona smartphone-urilor, grupul finlandez fiind marele intarziat al reinventarii telefoanelor "inteligente" dupa lansarea iPhone si aparitia sistemului de operare Google Android.

Intre timp, verdictul favorabil Apple in procesul cu Samsung poate fi interpretat drept un semnal de alarma privind vulnerabilitatea altor produse bazate pe Android la procese similare, astfel ca multi producatori de smartphone-uri ar putea cauta alternative la platforma Google, precum sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft, a declarat pentru Bloomberg Carolina Milanesi, analist la compania de cercetare Gartner.

"Sunt sigura ca producatorii din zona Android se intreaba cat va mai dura pana cand vor deveni tinte pentru Apple. Situatia ar putea determina unii producatori sa apeleze, ca alternativa, la Windows Phone 8. Pentru companii precum HTC si chiar Samsung, care au anuntat deja ca vor produce cel putin un smartphone Windows Phone 8, verdictul ar putea creste puternic investitiile in acest sistem de operare", comenteaza Milanesi.

Research In Motion (RIM), un alt producator de smartphone-uri aflat in declin dupa aparitia iPhone, va rata in mare masura oportunitatea imediata oferita de verdictul din procesul Apple versus Samsung, deoarece BlackBerry 10, modelul pe care conteaza compania canadiana pentru a-si revigora afacerile, va sosi pe piata abia in primul trimestru al anului viitor, a afirmat Horace Dediu, fost analist la Nokia care conduce acum la Helsinki propria firma de consultanta.

Dediu considera ca Microsoft va avea cel mai mult de castigat, dupa ce producatorul Windows a castigat deja cateva litigii pe tema tehnologiilor brevetate cu Motorola Mobility, companie cumparata in acest an de Google pentru portofoliul urias de patente in domeniul IT&C. Microsoft a castigat interdictii pe importul catorva produse Motorola in SUA si limitarea vanzarilor in Germania.

Compania din Redmond va incerca probabil sa "sperie" producatorii de telefoane Android subliniind sanctiunile la care s-ar putea expune in zona drepturilor de proprietate intelectuala. Astfel, Microsoft s-ar putea "lauda" cu faptul ca trecerea la Windows Phone poate reprezenta si o strategie de aparare impotriva unor astfel de actiuni in justitie.

Samsung produce in prezent zeci de telefoane Android si numai trei modele bazate pe software Microsoft.

Nokia si Microsoft au incheiat anul trecut un parteneriat pentru dezvoltarea de smartphone-uri bazate pe Windows Phone, primele rezultate concrete ale acestei aliante fiind gama Nokia Lumia, care in pofida designului si specificatiilor competitive cu cele mai noi telefoane Apple si Android nu au inregistrat vanzari care sa le asigure celor doua companii o cota de piata substantiala, din cauza unei piete slab dezvoltate de aplicatii si accesorii.

Cota de piata a Nokia pe piata mondiala a telefoanelor mobile a scazut in trimestrul al doilea la 20%, de la 23% in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit estimarilor Gartner. Sistemul de operare Android a ajuns la o cota de piata de 64%, cu 21 puncte procentuale mai mult decat la jumatatea lui 2011, in timp ce sistemul de operare iOS al Apple are o prezenta de 19%.

Nokia va prezenta pe 5 septembrie urmatarea generatie de smartphone-uri Lumia, construite pe platforma Microsoft Windows Phone 8. O saptamana mai tarziu, Apple va lansa noul model iPhone, cel de-al saselea al familiei de smartphone-uri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri