Nascut la Londra in 1943, William Moggridge, creatorul designului pentru primul laptop aparut si totodata pionierul tehnologiei portabile a incetat din viata la varsta de 69 de ani din cauza unui cancer.

Dupa ce a deschis o afacere in domeniul designului de produse din tara natala in 1969, William Moggridge (foto) s-a mutat pe coasta pe vest a Statelor Unite unde a infiintat compania ID Two, printre ai carei clienti s-a aflat si Grid Systems, un start-up dedicat proiectiei de noi calculatoare. Primul “assignment” al britanicului a fost de a crea un sistem de calcul“care sa incapa intr-o servieta”, relateaza The NYTimes.com.

Solutia ingenioasa propusa de Moggridge era un dispozitiv care se deschidea similar unei serviete, cu o dimensiune de 15 inch/12 inch. Odata deschis, aparea un ecran luminos in partea superioara care se plia peste tastatura situata la baza.

Denumit “GRiD Compass” (Compasul – n.red), prototipul creat de William Moggridge in aprilie 1982, care urma sa revolutioneze industria tehnologica in urmatorii ani, s-a vandut cu circa 8.000 de dolari. Desi scump pentru consumatorul obisnuit, “compasul” a devenit in scurt timp foarte popular in randul expeditiilor spatiale, dar si armatelor incepand cu 1983 (foto dreapta).

Moggridge nu a fost cunoscut doar pentru ca a desenat si conceput primul portabil din lume, dar a fost deasemenea cunoscut si ca “parinte al designului de interactiune”, o disciplina care se axeaza pe dezvoltarea experientei umane cu produse din sfera digitala.

Timp de aproximativ 20 de ani, din 1991 si pana in 2010, William Moggridge a fost cofondatorul grupului IDEO, care la momentul respectiv a reunit cele patru companii infiintate in domeniul designului de produse.

Din martie 2010, creatorului primului portabil a parasit IDEO pentru a se alatura Cooper-Hewitt - Muzeul National al Designului din New York, unde a detinut functia de director. Cooper-Hewitt este singurul muzeu din SUA unde se regasesc laolalta obiecte de design istorice si contemporane.

Foto cover: captura flickr.com
Foto 2: wikipedia.org


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
Setari Cookie-uri