Aproximativ 63% dintre utilizatorii de PC-uri din Romania au folosit software piratat in 2011, potrivit unui studiu global realizat de Business Software Alliance (BSA), organizatie care promoveaza industria de software la nivel mondial.
Softul fara licenta instalat de romani anul trecut a avut o valoare de circa 207 milioane de dolari.

‚„Pirateria software in Romania cunoaste un trend descendent, iar o importanta deosebita pentru aceste rezultate o are colaborarea cu autoritatile romane” , afirma Magda Popescu, reprezentant in Romania al Business Software Alliance (BSA).

Cu cat creste economia romaneasca daca nu se mai pirateaza software

Daca pirateria software din Romania ar fi redusa cu 10 procente pana la finalul lui 2014, ar fi create 3.711 noi locuri de munca, iar Produsul Intern Brut ar creste cu 573 milioane de dolari. Totodata industria locala de IT a avea venituri suplimentare in valoare de circa 498 milioane de dolari, iar Guvernul ar incasa din taxe 87 milioane de dolari, conform companiei de cercetare International Data Corporation (IDC).

Ce este pirateria software

Pirateria software este reproducerea sau distribuirea neautorizata de software protejat prin drept de autor. Pirateria se realizeaza prin copierea, descarcarea, punerea la dispozitie, vanzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de munca, potrivit definitieide pe site-ul Business Software Alliance.

In acelasi timp, foarte multe persoane nu realizeaza ca atunci cand achizitioneaza un program, cumpara de fapt licenta de a-l utiliza, aceasta informand utilizatorul de cate ori poate instala softul. Astfel, in cazul in care o companie sau un utilizator final realizeaza mai multe copii ale software-ului decat cele premise de licenta, inseamna ca pirateaza.

Calculatorul la control. Ce trebuie sa faca companiile in urmatoarele 2 saptamani

De la inceputul anului, Politia a efectuat pana in luna august 2012 peste 350 de actiuni de verificare in urma carora au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul software. In 66 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, suspectate de savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Din aceasta saptamana, peste 30.000 de companii vor fi informate cu privire la faptul ca utilizarea software-ului pe mai multe calculatoare decat numarul permis prin licenta, completarea contractelor de licentiere cu date false, folosirea altor versiuni decat a celor contractate sau pur si simplu utilizarea de software fara licenta constituie infractiuni circumscrise pirateriei software si sunt fapte penale de natura economica.

Oficialii Politiei recomanda ca in urmatoarele doua saptamani companiile sa analizeze programele instalate pe calculator si conformitatea acestora cu licentele achizitionate. Ele pot folosi modelul de formular disponibil pe site-urile www.softwareculicenta.ro , www.bsa.org/romania sau www.politiaromana.ro.

Ce risti daca folosesti software piratat

Pentru infractiunile referitoare la dreptul de autor si drepturile conexe, legislatia in vigoare prevede:
- Amenda penala sau inchisoarea de pana la 4 ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal in cadrul companiilor.
- Cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amenda penala de pana la 600.000 lei.
- In functie de gravitatea infractiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau total pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani si afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare.
- In plus fata de sanctiunile penale, legea permite titularului drepturilor incalcate sa solicite despagubiri de pana la de trei ori pretul licentei.

De ce distribuie sau folosesc companiile software fara licenta

Principalul motiv pentru care o companie distribuie software piratat este dat de avantajul competitiv fata de concurenta.

“Daca un distribuitor vinde un calculator cu software cu licenta cu 1.500 de lei, in schimb, celalalt vinde cu software fara licenta la 1.000-1.100 de lei. Este concurenta neloiala”, afirma in 2011 reprezentanta BSA intr-un interviu pentru wall-street.ro


Pe de alta parte, oficialii companiilor care utilizeaza software fara licenta si sunt prinsi facand acest lucru, spun ca folosesc astfel de programe pentru ca sunt mai ieftine sau nu si-au dat seama.

“Argumentul ca este mai ieftin nu mi se pare corect din niciun punct de vedere pentru ca aceste companii fac bani folosind softurile respective. Asa cum nu mi se pare etic nici din partea lanturilor de retail care distribuie software preinstalat fara licenta. Ei nu isi supravegheaza suficient angajatii si astfel isi afecteaza propriul business pentru ca vand hardware si software, iar clientul lor pleaca cu un software care nu este valabil. In cazul unui control, acelui utilizator i se face dosar penal si nu cred ca ar mai cumpara a doua oara de la acel magazin”, mai spune Magda Popescu.

Citeste si: Ce sanctiuni risti daca folosesti sau distribui software piratat

Cati bani pierde Romania din cauza pirateriei software


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri