Utilizatorii tehnologiei codurilor de bare erau nevoiti pana acum sa aleaga intre fiabilitatea oferita de scanerele CCD si viteza, notiune asociata cu scanerele laser
Printr-o majora inovatie a designului si a modului de fabricare a scanerului laser, acesta asigura acum atat fiabilitate deosebita, cat si inalta performanta. Acest lucru a fost posibil prin adaptarea tehnologiei sistemelor micro-electro-mecanice (MEMS), o tehnologie fiabila si folosita cu succes de-a lungul anilor, la citirea codurilor de bare. Scanerele laser MEMS asigura o citire mai rapida a codurilor de bare, o mai buna recunoastere a codurilor de calitate slaba si fiabilitate deosebita chiar si in medii industriale ostile. De asemenea, motoarele de scanare MEMS sunt foarte compacte, cam de marimea unui cub de zahar, ceea ce duce la realizarea unor scanere usoare, ergonomice si sigure pentru utilizatori.

MEMS au fost dezvoltate inca din anii 70 si combina circuitele electronice integrate cu elemente mecanice pe un substrat de silicon mai mic decat un fir de nisip. MEMS este tehnologia folosita la sistemele de franare ABS si airbaguri, cat si la multe alte produse.

in 1997, Institutul Fraunhofer pentru Microsisteme Fotonice (IMSF) a inceput dezvoltarea oglinzii de scanare MEMS. Intermec Technologies si IMSF au colaborat cinci ani pentru dezvoltarea motorului de scanare MEMS EL10. Acesta a fost testat cu succes pentru mai mult de un an inainte de a fi lansat pe piata.

La fel ca si scanerele laser obisnuite, EL10 foloseste o oglinda care concentreaza si directioneaza laserul pentru a scana un cod de bare. Un senzor masoara lumina reflectata, care este convertita in semnal digital si apoi decodata. Scanerele laser de pana acum nu aveau lentile si oglinzi separate, deci oglinzile reflectau si colectau lumina. Tehnologia MEMS permite o structura de oglinzi si lentile construita in scaner, optimizand astfel procesele din timpul scanarii laser.

Structura sistemului de scanare permite folosirea eficienta a puterii dezvoltate pentru a oscila oglinda foarte rapid. Rata de scanare pentru EL10 este de 500/sec fiind astfel de aproximativ 14 ori mai rapid decat scanerele laser obisnuite si de 5 ori mai rapid decat modelele high speed. Aceasta rata ridicata permite scanerului sa citeasca si coduri de bare cu un contrast mai redus, etichete rupte sau cu alte probleme. Aceasta viteza va creste odata ce tehnologia MEMS va deveni matura.

Structura compacta al lui EL10 il face ideal pentru integrarea in terminalele portabile, fiind mai usor decat alte motoare de scanare.

Scanarea fara frecare si constructia robusta elimina principalele cauze de defectare a scanerelor laser actuale. Scanerele MEMS depasesc standarde de rezistenta la impact necesare. Sistemele MEMS au fost implementate si si-au dovedit fiabilitatea in medii mult mai dificile decat scanarea: la coliziunile automobilelor, MEMS masoara forta impactului, proceseaza informatia si declanseaza airbagurile la cateva milisecunde dupa impact. Altele ofera imagini in timp real ale campului de lupta chiar in timpul bataliei.

Prima generatie de scanere MEMS are aceeassi raza de citire a codurilor de bare ca si scanerele laser obisnuite. Ele pot citi simbologiile UPC/EAN de la aproximativ 30 cm cu de la 5 la 7.6 cm mai mult decat scanerele laser obisnuite. De asemenea, aceasta distanta va creste odata cu maturizarea tehnologiei.

La fel ca si scanerele laser liniare, scanerele MEMS sunt limitate in capacitatea lor de a procesa simbologiile bidimensionale (2D) si de a citi codurile de bare omnidirectionale. inca nu pot procesa simbologiile stil matrice. Sistemele de oglinzi viitoare vor permite scanarea omnidirectionala, crescand totodata viteza de scanare si raza de la care se pot citi codurile de bare.

MEMS asigura o optiune importanta pentru scanarea codurilor de bare. Este solutia perfecta pentru aplicatiile care necesita o fiabilitate deosebita si un grad mare de sensitivitate. Pana la lansarea scanerelor MEMS specializate, aceasta tehnologie nu este o alternativa pentru scanarea de la distanta si a codurilor de bare 2D. Scanarea MEMS este avantajoasa pentru numeroase aplicatii din cele mai variate domenii, oferind beneficii prin fiabilitatea deosebita si costul redus de utilizare. Scanerele MEMS depasesc ca si performante (viteza si raza de citire) scanerele obisnuite, fiind totodata echipamente deosebit de fiabile si cu dimensiuni mult reduse fata de cele actuale. Viitoare inovatii in ceea ce priveste materialele, componentele si designul folosit vor imbunatati procesul de scanare, vor mari eficienta si vor reduce dimensiunile.

LOGICODE S.A. este prima firma romaneasca specializata in tehnologia codurilor de bare.

Logicode S.A. este partener Intermec Technologies din 1994, iar din 2004 este Honours Business Partner si Global Service Partner Intermec Technologies.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri