Retailerii prezinta campania Black Friday drept o ocazie de face cumparaturi la preturi imbatabile, valabile numai o zi din an, insa o analiza Wall Street Journal/Decide Inc. citata de Mediafax releva ca multe produse sunt mai ieftine in alte perioade ale anului.
"Consumatorii asociaza Black Friday cu preturi bune, fapt care elimina impulsul de a compara preturile", explica Rob Docters, consultant pe probleme de preturi la McKinsey & Co.

Astfel, retailerii se bazeaza pe prejudecatile consumatorilor legate de Black Friday, pariind ca clientul va presupune oricum ca preturile care ii sunt prezentate sunt cele mai avantajose din an.

"Cu ocazia fiecarei Black Friday, retailerii ii ademenesc pe consumatori sa astepte la cozi in orele reci ale diminetii, cu promisiunea unor oferte valabile o singura zi, care nu pot fi intrecute. In fiecare an, consumatorii se intreaba «Oare merita?». Se pare ca raspunsul este de multe ori «nu»", noteaza Wall Street Journal in urma unei analize a celor mai mediatizate oferte, efectuata impreuina cu compania Decide Inc., specializata in agregarea datelor privind preturile.

Studiul releva ca multe dintre cele mai intens promovate oferte de Black Friday se refera la produse care au putut fi cumparate la preturi mai mici in anumite perioade din an, uneori chiar de la acelasi retailer.

Decide Inc. analizeaza date privind preturile si, pe baza trendurilor multianuale descoperite, ofera clientilor sfaturi despre momentul oportun pentru achizitionarea produselor pe care le cauta.

Compania a luat in calcul 500 de oferte "doorbuster" (oferte marketate ca avand preturi atat de avantajoase incat clientii "darama usa") prezentate de retailerii din Statele Unite cu ocazia Black Friday din acest an, analiza datelor relevand ca aproape o treime dintre produse au fost disponibile la un moment dat in 2012 la preturi mai reduse.

Traditia americana Black Friday a devenit cu mult timp in urma un eveniment care are ca miza mai degraba convingerea consumatorilor ca preturile sunt atat de bune incat nu pot fi ratate.

Retailerii au adoptat de-a lungul timpului diverse tactici, precum reduceri masive de pret la un stoc limitat de produse sau prezentarea unor discounturi aparent atractive la produse oricum ieftine, care nu afecteaza semnificativ marja de profit a magazinului.
In general, retailerii nu promit implicit ca ofera cele mai bune preturi din toate timpurile, iar Decide a constatat ca multe dintre oferte sunt autentice.

Totodata, transparenta si usurinta cu care pot fi consultate preturile pe internet au inlesnit semnificativ sarcina de a verifica asertiunile retailerilor, iar consumatorii isi pot da seama mai simplu ca niciodata care oferta este cu adevarat avantajoasa si care este un simplu artificiu de marketing.

In Romania conceptul de Black Friday a fost "importat" anul trecut si in 2012 mult mai multe companii au anuntat reduceri semnificative de preturi, in sectoare diverse, de la retail de electronice si electrocasnice la turism sau imobiliare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri