Tirajul ziarelor din Statele Unite a scazut cu 2,6% in ultimele sase luni, in contextul in care un numar tot mai mare de oameni se indreapta spre alte canale de informare, dintre care Internetul este cel mai important, a scris in urma cu cateva ore International Herald Tribune.
Declinul in tiraj al publicatiilor platite are o rata similara celei din urma cu sase luni potrivit sursei independente Newspaper Association of America.

Pe de alta parte, reprezentantii asociatiei sustin ca variantele electronice ale respectivelor publicatii au inregistrat o crestere de 8 procente a numarului de utilizatori in primul trimestru al acestui an. In acest sens, potrivit unor studii intocmite de Nielsen/NetRatings siturile ziarelor analizate au atras peste 56 de milioane de cititori ceea ce reprezinta 37% din totalul utilizatorilor online.

Online-ul castiga tot mai multe batalii in fata presei scrise


Vor mai fi ziare peste 20 de ani? Odata cu avantul Internetului ca mijloc de comunicare in masa si de informare, tot mai multe voci au prevestit disparitia presei scrise, din ratiuni pur economice. Alte pareri exprimate au venit in ajutorul presei scrise, placerea de a citi un ziar in varianta sa print fiind considerata de neinlocuit.

Raspunsul la aceasta dilema il vom afla in viitor, fiind totusi greu de crezut ca informarea online va duce in timp la disparitia ziarelor. Totusi, unele publicatii au inceput deja sa simta consecintele dezvoltarii Internetului, trei dintre cele mai mari publicatii din SUA raportand deja pierderi financiare semnificative. De asemenea, Elle Girl, varianta pentru adolescente a celebrei publicatii feminine, a decis renuntarea la varianta tiparita, mutandu-si practic afacerea in online.

Redactie de 60 de oameni. Online

In timp ce unele redactii ale publicatiilor romanesti au angajate in jur de 50 de persoane pe segmentul editorial, pe 1 noiembrie 2005 a fost lansat Aktualne.cz, primul cotidian exclusiv online din Cehia. Veniturile sunt obtinute doar din publicitatea de pe site, pana in acest moment cotidianul online descurcandu-se chiar bine.

Cotidianul ceh online a fost lansat de Centrum.cz, al doilea portal ca marime dupa numarul de vizitatori din Cehia. Centrum.cz nu este la prima experienta de acest gen, inainte testand piata cu doua portale de stiri specializate, pe sport si pe articole de interes feminin. Succesul inregistrat de cele doua site-ri mentionate, a determinat trustul ceh sa adune unii din cei mai buni jurnalisti care scriau pentru cotidienele 'clasice', in varianta print, alcatuind o echipa redactionala care numara nu mai putin de 60 de jurnalisti.

Probleme pentru granzii industriei

The New York Times, Tribune si McClatchy, trei dintre cele mai importante trusturi de presa scrisa din Statele Unite, au prezentat la finalul saptamanii trecute rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2006, cifrele fiind ingrijoratoare pentru managerii publicatiilor. Astfel, potrivit The Tribune, cele trei trusturi media au raportat scaderi ale profitului in urma incasarilor mai mici din publicitate, publicitarii reorientandu-se inspre Internet.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri