Institutiile europene vor avea pagini de Internet in domeniul .eu, acestea inlocuind .int, incepind de ieri, o data cu Ziua Europei, ne anunta publicatia electronica EurActiv.ro. Cu toate acestea, singurele care sint obligate sa treaca la acest domeniu sint institutiile europene precum Comisia Europeana sau Parlamentul European. Gama de domenii existenta in prezent va ramine valabila in continuare pentru persoanele fizice sau juridice care vor dori sa le foloseasca.

Momentan, romanii nu pot fi proprietari ai unui domeniu .eu, acest lucru fiind apanajul persoanelor fizice sau juridice din Uniunea Europeana. Cu toate acestea, prevederile EURid (Registrul European al Numelor Domeniilor de Internet) pot fi ocolite cu usurinta de romanii care viseaza sa detina un domeniu comunitar pentru paginile lor web.

„In mod normal, un roman nu poate inregistra un nume de domeniu .eu. Spun in mod normal, pentru ca se poate aranja daca iti faci o rezidenta in strainatate sau rogi pe cineva cunoscut care locuieste in UE sa inregistreze acel domeniu pentru tine“, ne-a declarat Gheorghe Serban, director executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP) din Romania. Acesta afirma ca fluxul mare de inregistrari de domenii din UE in scurt timp de la deschiderea accesului public este fireasca, avind in vedere faptul ca in prezent numarul celor care doresc sa aiba o identitate pe Internet a crescut dramatic.

Firma „europeana“ cu doi muncitori

Inregistrarea domeniilor .eu a avut loc in doua etape. In prima, intre 7 decembrie 2005 si 7 aprilie 2006, numele domeniilor au fost disponibile posesorilor care aveau aceste nume inregistrate inainte de 7 decembrie. In a doua etapa, incepind de pe 7 aprilie, peste 700.000 de europeni s-au inghesuit sa-si inregistreze numele dorit in patru ore de la deschiderea oficiala a accesului public. Ieri, numarul total de domenii active .eu era de 1.688.425, iar recordul de viteza al inregistrarilor de pina in prezent a fost de 76 de nume pe secunda.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5193&art=12496&cHash=a1fd6f23ce

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Reportaj la fabrica Letea: ruina unui simbol al epocii de aur