Preturile ultrabook-urilor ar trebui sa scada din 2013, iar acest lucru va fi datorat in special reducerii preturilor la solutiile de stocare tip SSD, care in acest moment reprezinta unul dintre cele mai mari costuri in echiparea unor astfel de dispozitive, este de parere Aurel Netin, director general in cadrul Lenovo Romania.
“In prezent, un hard-disc Solid State Drive (SSD) este de peste doua ori mai scump decat unul obisnuit. Ultrabook-urile au un cost atat de mare si din cauza ca vin impreuna cu sistemul de operare preinstalat si dispun de o tehnologie de procesare cu un voltaj scazut – de unde si durata de viata a bateriei mai mare. In plus, un ultrabook ofera o autonomie mult mai mare decat in cazul unui notebook obisnuit, iar calitatea materialelor folosite este mult mai buna”, a declarat pentru wall-street.ro - Aurel Netin (foto).

Mai mult decat atat, reprezentantul Lenovo sustine ca pretul unui laptop ultraportabil va fi influentat intr-o foarte mare masura si de numarul de vanzari din urmatoarea perioada de timp, fiind sanse foarte mari ca acesta sa scada in momentul in care productia si competitia vor fi la un nivel ridicat.

Totodata, seful Lenovo isi aminteste ca la nivelul anilor 2000 pretului unui laptop depasea 1.000 de dolari, desi nu oferea multitudinea de facilitati pe care astazi un ultrabook le poate aduce.

“Pana in anul 2000, niciun notebook care aparea pe piata nu costa mai putin de 1.000 de dolari. Perceptia pretului la aceste dispozitive este gresit inteleasa. Competitia, criza, echipamentele nou lansate dar si diversificarea produselor a facut ca pretul sa scada foarte mult in ultimii ani, ceea ce a condus la nevoia de a lansa noi dispozitive – acum, mult mai inteligente, mai usoare si mai utile clientului”, a precizat Netin.

Piata IT, intr-o continua efervescenta


Sectorul IT este intr-o continua efervescenta, totul fiind in schimbare, este de parere managerul Lenovo.

“Smartphone-urile, tabletele sau SmartTV-urile – toate au ca inima un PC sub alte forme. Competitorii se pot schimba, Microsoft va face tablete si va deschide magazine, Intel pregateste dezvoltarea de software, Google face tablete si are un proiect in SUA prin care vrea sa ofere internet. Piata e in miscare, jucatorii se vor schimba. Concurentii de azi isi pot modifica modelul de business, nimic nu este sigur”.

Netin sustine ca ultrabook-urile cu Windows 8 vor schimba foarte mult experienta de lucru a utilizatorilor.

“Prezenta sistemului de operare va ajuta foarte mult partea de mobile, mai ales pe cele care dispun si de un ecran senzitiv-capacitiv. Interfata noului sistem de operare imbina facilitatile de mobilitate cu cerintele unui desktop. Sistemele de operare mai vechi functionau mai bine pe calculatoarele stand-alone, in prezent tendintele arata cu totul diferit”, a declarat reprezentantul Lenovo Romania.

Mai mult decat atat, Netin a tinut sa sublinieze ca Windows 8 are un rol foarte important, care ofera posibilitatea de a folosi la maximum functiile sale de mobilitate.

Miza pe echipamentele convertibile


Intr-o piata guvernata in ultimii ani de inovatii si ultra-portabilitate, producatorul de echipamente de calcul Lenovo mizeaza in urmatorii ani pe dispozitive hibrid si convertibile, capabile sa functioneze atat ca laptopuri cat si ca tablete.

In urma cu cateva zile a avut loc la Bucuresti lansarea oficiala a mai multor ultrabook-uri ale producatorului chinez, destinate atat consumatorilor obisnuiti cat si mediului de afaceri.

Lenovo a lansat in Romania primele sale ultrabook-uri cu ecrane tactile. Este vorba despre Yoga 11 (11,6 inch) si Yoga 13 (13,3 inch), doua dispozitive rabatabile la 360 de grade care pot fi folosite atat ca si laptop cat si drept tableta, dar si un echipament destinat mediului de business – Lenovo ThinkPad Twist.

Preturile seriei Yoga pornesc de la circa 3.300 lei pentru echiparea de baza, iar terminalul de business Think Pad Twist are un pret care porneste de la 5.000 de lei.

Piata locala de PC-uri va stagna in acest an


Piata locala a calculatoarelor personale (PC) va atinge la finele acestui an un volum cuprins intre 700-750.000 de unitati, nivel similar cu cel din 2011, potrivit directorului general Lenovo Romania.

"In Romania se vor vinde 700-750.000 de unitati in acest an si va fi nevoie de doi ani pentru a ajunge la pragul de un milion de unitati, atins in 2008", a spus Netin.

El a adaugat ca, pe fondul crizei financiare, viteza de inlocuire a calculatoarelor s-a redus, de la 2-3 ani la 4-5 ani.

Piata din Romania este reprezentata in acest moment de 60% consumer, 30% small and medium business si 10% partea de large accounts.

Totodata, potrivit reprezentantului Lenovo, ultrabook-urilor reprezinta circa 10% din totalul vanzarilor de echipamente Lenovo.

Compania de origine chineza este in acest moment cel mai mare producator mondial de PC-uri din lume, conform Gartner, in timp ce compania de cercetare IDC plaseaza grupul pe locul secund, la mica distanta de rivalii de la HP.

In Romania, pe piata de PC-uri, Lenovo are o cota de 12,3%, ocupand locul trei.

Lenovo a achizitionat in anul 2005 divizia de PC-uri a IBM, moment care a coincis cu intrarea puternica pe piata a companiei chineze, ajungand in prezent unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de calcul din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri