Procurorii DIICOT fac, marti, 27 de perchezitii in Bucuresti si sapte judete, la persoane suspectate de fraude informatice, dupa ce ar fi inselat 100 de cetateni americani prin organizarea unor licitatii frauduloase pe site-uri de profil, prejudiciul fiind estimat la patru milioane de dolari.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Gorj, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Gorj, au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 20 de persoane suspectate de fraude informatice.

Cele 27 de perchezitii sunt facute la imobilele celor 20 de persoane invinuite in acest caz, situate in Bucuresti si in judetele Gorj, Olt, Ilfov, Valcea, Bacau, Timis si Caras-Severin. La finalul perchezitiilor, cele 20 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Gorj, urmand ca procurorii sa decida daca acestea vor fi retinute, conform Mediafax.

Potrivit procurorilor, membrii gruparii ar fi indus in eroare aproximativ 100 de cetateni americani, cu ocazia organizarii de licitatii frauduloase pe site-uri de profil.

"Anunturile fictive postate de catre invinuiti erau create prin modificarea unor anunturi reale, prin schimbarea numelui, adresei de email si a altor date ale vanzatorului sau ale bunurilor oferite spre vanzare, cumparatorii fiind astfel indusi in eroare si determinati sa transfere, in conturi indicate de invinuiti, un avans, fara a primi ulterior bunurile licitate", a precizat DIICOT intr-un comunicat de presa.

Anchetatorii mai arata ca, pentru ridicarea sumelor de bani achitate de catre partile vatamate, liderul gruparii ar fi procurat diplome de licenta falsificate, specialitatea medicina si teologie, actele fiind utilizate pentru obtinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii gruparii.

In baza acestor vize, membrii gruparii mergeau in SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de calatorie, toate falsificate, pe care le foloseau pentru a ridica sumele de bani si a le trimite in Romania.

Prejudiciul cauzat de membrii gruparii a fost estimat la patru milioane de dolari.

Potrivit Politiei Romane, membrii grupului infractional ar fi recrutat, in perioada 2009 - 2012, persoane cu abilitati in utilizarea calculatoarelor si cunostinte de limba engleza, pentru postarea de licitatii frauduloase pe site-urile de profil, fiind creeata astfel o schema complexa de fraudare a cetatenilor americani.

Licitatiile frauduloase au presupus convingerea cumparatorilor ca bunurile pentru care se organizau licitatii, printre care autovehicule si electronice, sunt reale. Membrii gruparii le spuneau victimelor ca banii trimisi de acestia pentru garantarea tranzactiilor vor fi pastrati de un tert, respectiv o societate de garantare de tip Escrow, a precizat Politia Romana intr-un comunicat de presa.

Membrii grupului infractional sunt cercetati pentru constituire a unui grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic, prin incalcarea masurilor de securitate, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea si modificarea datelor informatice, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, inselaciune, fals privind identitatea si spalare de bani.

Procurorii DIICOT au cooperat in instrumentarea cauzei cu ofiterii FBI si Secret Service, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SRI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri