Instalarea unei retele fara fire pentru angajatii companiei este mult mai usoara decat crede managerul IT, iar operarea acestei retele nu este deloc plina de peripetii, sustin specialistii in domeniu.
Cea mai populara tehnologie wireless a momentului (Wi-Fi, wireless fidelity) are la baza transmiterea datelor prin unde radio, iar problemele initiale legate de existenta tuturor echipamentelor necesare au fost depasite. Preturile sunt in continua scadere, fiind o tehnologie deja consumer.

Configurarea unei retele wireless in cadrul companiei este destul de facila pentru orice administrator care are notiunile de baza din retelistica, a declarat, pentru SFin, Ionut Boicu, hardware training manager la grupul K Tech - Ultra PRO. Tot ce trebuie facut este sa se asigure ca toate calculatoarele au adaptoarele speciale de conectare (unele sunt deja instalate pe computerele de ultima ora), iar daca nu sa cumpere echipamente speciale care se conecteaza la portul USB, ca orice gadget modern.

Costuri mici

Totul depinde de numarul de PC-uri necesare companiei, iar in functie de acesta se pot stabili puncte de acces (acces point), pentru ca traficul sa nu fie prea incarcat. Este important ca echipamentele alese pentru retea sa respecte aceleasi standarde (de exemplu: IEEE 802.11g, care ofera cea mai mare rata de transfer pentru date) si sa dispuna de functia bridge, pentru a se putea coordona cu celelalte echipamente.

Realizarea unei retele Wi-Fi pentru birourile companiei are costuri extrem de mici: pentru patru calculatoare, circa 180 de euro fara TVA, spune oficialul Ultra PRO. Pentru mai multe calculatoare, trebuie adaugate costurile punctelor de acces si trebuie luata in calcul achizitionarea unui router wireless, care actioneaza ca un server pentru administrarea traficului de Internet. Un server dedicat managementului retelei ofera si mai multa stabilitate, si securitate.

Reteaua fara fire nu are costuri de manopera pentru instalare, precum cea clasica, si nu necesita foarte multe cunostinte, putand fi setata automat pe calculatoarele care au Windows.

Avantajele tehnologiei

Instalarea de astfel de echipamente are si avantajul ca se pot economisi costurile apelurilor telefonice intre angajatii din aceasta locatie, care acum pot avea telefoane mobile Wi-Fi. Producatorul american Cisco are deja o linie completa de telefoane de acest gen, care se conecteaza la reteaua interna pentru apeluri. Se pot folosi aplicatii de comunicare web, iar angajatii firmei vor fi mai multumiti, fiind capabili sa lucreze si in aer liber sau in locul favorit pentru cafea si tutun.

Nu este probabil momentul pentru a desfiinta vechea retea a companiei pentru a o inlocui cu una fara fire, insa noua tehnologie este numai buna atunci cand firma isi schimba sediul sau cand departamentele primesc birouri noi. Ofera un plus de imagine companiei atunci cand este vizitata de parteneri sau, de ce nu, de investitori.

O solutie pentru investitii mici

Tot pentru sediile noi sau firmele care nu au instalat retele interne de computere, americanii si britanicii propun o alternativa care nu necesita instalarea de cabluri de retea suplimentare. Nu este insa tocmai wireless, ci o tehnologie care transforma firele electrice in cabluri de conectare a computerelor.

Tehnologia permite ca serviciile de Internet si telefonie sa fie livrate prin intermediul firelor si prizelor de electricitate si este deja disponibila si in Romania in faza de testare. Aceasta solutie pentru comunicatii electronice a fost gandita ca un mijloc de a ajunge cu Internetul in zonele rurale izolate, dar este perfecta pentru companiile care vor sa instaleze retele de computere fara investitii foarte mari. Un modem de acces la Net si telefonie prin PLC (Power Line Communications) costa doar 160 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri