Sony, grup care s-a ocupat de dezvoltarea formatului Blu-ray, a anuntat ca noul laptop VAIO AR Premium va fi disponibil incepand din vara la un pret de 3.500 de dolari.

Pe langa un Blu-ray DVD drive, noul laptop va fi echipat cu un display de 17 inchi (43 de centimetri), un TV tuner integrat si sistemul de operare Windows Media Center Edition produs special de grupul Microsoft Corp. pentru echipamentele de home entertainment.

Noul laptop este doar unul dintre produsele compatibile cu formatul Blu-ray pe care Sony intentioneaza sa le scoata pe piata in acest an.

Astfel, incepand din luna iulie va fi disponibil si noul laptop VAIO UX Micro PC, care va avea o greutate de doar 0,54 kilograme si o grosime de doar 3,8 centimetri. Acest laptop vine echipat cu un display de 11,4 centimetri, sistem de operare Windows XP, tehnologiile Wi-Fi si Bluetooth, la un pret de 1.800 dolari.

Cu toate acestea, formatul Blu-ray nu este decat unul din cele doua formate care se lupta pentru a deveni viitorul standard in inregistrarile video de inalta definitie 1080p. Numarul 1080 inseamna 1080 de linii pentru rezolutia verticala, iar p vine de la progresiv, aceasta fiind in prezent cea mai buna calitate a imagini video de inalta rezolutie.

Cealalta tehnologie concurenta pentru viitorul standard in industria video este formatul HD DVD promovat de o alta importanta companie japoneza, firma Toshiba Corp.

Spre deosebire de Sony, Toshiba a lansat inca de saptamana trecuta primul sau laptop care poate rula discuri optice in format HD DVD.

Laptopul Qosmio G30 produs de Toshiba costa 3.000 de dolari, insa drive-ul HD DVD nu poate inregistra sau edita imagini video de inalta definitie.