Apple si Samsung acopera, impreuna, mai mult de jumatate din piata globala a smartphone-urilor din punct de vedere al vanzarilor, conform unui nou studiu al Gartner. Intreaga piata a telefoanelor mobile a scazut in 2012, comparat cu 2011.
Vanzarile de telefoane mobile catre utilizatorii finali au totalizat la nivel mondial 1.75 miliarde de bucati in 2012, inregistrand o scadere cu 1,7 la suta fata de vanzarile din 2011. Smartphone-urile au continuat sa duca la un alt nivel vanzarile de telefoane mobile la nivel global, iar in al patrulea trimestru al anului 2012 s-au inregistrat vanzari record de smartphone-uri de 207.7 milioane de bucati, in crestere cu 38.3 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Ultima data cand s-a inregistrat scadere pe piata de telefoane mobile la nivel mondial a fost in anul 2009", a spus Gupta Anshul, analist principal de cercetare la Gartner. "Conditiile economice dificile, preferintele consumatorilor in schimbare si concurenta intensa din piata a slabit piata de telefoane mobile la nivel mondial anul acesta."

Cererea de telefoane mobile cu caracteristici imbunatatite a ramas redusa in 2012, chiar si in cel de-al patrulea trimestru. Vanzarile de telefoane cu caracteristici imbunatatite au totalizat 264.4 milioane de unitati in al patrulea trimestru al anului 2012, care a scazut cu 19.3 procente an de an. Analistii Gartner se asteapta ca vanzarile de telefoane mobile cu caracteristici imbunatatite sa continue sa scada in 2013. Gartner estimeaza ca vanzarile de smartphone-uri la nivel mondial vanzarile catre end-useri vor ajunge la circa 1 miliard de unitati in 2013, si vanzarile de telefoane mobile la nivel global catre utilizatorii finali se estimeaza sa ajunga la 1.9 miliarde de unitati.

Samsung detine locul fruntas, atat pe segmentul smartphone-urilor cat si per total, cu aproape 385 milioane de terminale comercializate la nivel global anul trecut. Vanzarile Apple au atins 130 milioane de unitati in aceeasi perioada de timp. Huawei a atins locul trei in trimestrul patru din 2012, desi Gartner subliniaza ca nu este, deocamdata, pe o pozitie stabila.

Huawei a vandut 27,2 milioane de smartphone-uri in 2012, crestere impresionanta de 73,8% de la an la an. Nokia a comercializat doar 39 milioane de terminale in 2012.

Samsung acopera o cota de 42,5% din cota de piata Android.

Citeste mai multe statistici pe SlashGear.com.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri