Veniturile Orange Romania au scazut usor anul trecut, cu 2,6%, la 913 milioane de euro, rezultatul fiind afectat printre altele de impactul noilor tarife de interconectare, in timp ce numarul de clienti a crescut la 10,283 milioane.
Excluzand impactul deciziilor autoritatilor de reglementare a pietei telecom, privind scaderea tarifelor de interconectare, veniturile Orange in Romania au crescut anul trecut cu 0,8% fata de anul anterior. Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei.

In trimestrul al patrulea, veniturile s-au situat la 233 milioane de euro, comparativ cu 243 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de grupul France Telecom, care controleaza compania.

Trimestrul al patrulea a fost cel mai bun al operatorului telecom pe ansamblul anului trecut in Romania, cu 233 de milioane de euro, fata de 232 milioane de euro in trimestrul al treilea, 228 milioane de euro in trimestrul al doilea si 220 milioane de euro in primele trei luni ale anului.

Numarul 0e clienti a urcat usor comparativ cu sfarsitul anului 2011, de la 10,262 milioane de utilizatori la 10,283 milioane la finele anului trecut. In trimestrul al treilea din 2012, Orange Romania avea 10,243 milioane de clienti.

„In 2012 Orange Romania si-a consolidat pozitia de lider de piata, nu doar din punctul de vedere al cotei de piata si al cotei valorice, cat mai ales din perspectiva experientei pe care a oferit-o clientilor sai. Si acest an va fi plin de incercari pentru industria telecom, avand in vedere presiunea asupra investitiilor venita din partea deciziilor de reglementare. Cu toate acestea, in 2013 intentionam sa investim masiv in retele de ultima generatie 4G, in extinderea portofoliului de servicii si produse si ne vom mentine atentia asupra calitatii serviciilor si a modului in care interactionam cu clientii nostri”, a declarat Jean-François Fallacher, CEO Orange Romania.

Proiectele din zona digitala, precum aplicatiile Orange pentru smartphone si cele dezvoltate in parteneriat, au avut succes in randul clientilor utilizatori de smartphone-uri, inregistrand cateva sute de mii de download-uri in 2012, conform companiei.

Venitul mediu anualizat pe utilizator (ARPU) s-a situat la 79 de euro in trimestrul al patrulea, cu o pondere a incasarilor din servicii de date in ARPU de 23,1%, in urcare atat fata de 17,8% in perioada similara anului 2011, cat si comparativ cu 20,6% in trimestrul al treilea din 2012.

Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt Vodafone Romania si Cosmote, parte a grupului elen OTE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri