Cosmote Romania, unul dintre cei mai importanti operatori telecom de pe piata locala, a inregistrat anul trecut venituri de 462,8 milioane euro, in scadere usoara de la nivelul de 468,2 milioane euro din 2011, in timp ce profitul operational al companiei a urcat cu 19,4%, la 119,5 milioane euro.
Astfel, profitul EBITDA proforma (castiguri operationale inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor) a crescut de la 100 milioane euro la 119,5 milioane euro, marja de castig urcand cu 4,4 puncte procentuale, de la 21,4% la 25,8%, potrivit datelor prezentate joi de companie si date publicitatii de agentia Mediafax.

Cota de piata a Cosmote Romania la sfarsitul anului era de 24,5%, noteaza operatorul de telefonie mobila intr-un comunicat.

Numarul clientilor Cosmote Romania era de aproximativ 6,3 milioane la finalul anului, fata de 6,49 milioane la finele lui 2011, potrivit datelor comunicate joi de grupul grec OTE, proprietarul companiei de telefonie. OTE mai detine in Romania Romtelecom si reteaua de magazine Germanos.

"In 2012 ne-am consolidat amprenta pe piata, crescand sustinut EBITDA si baza de clienti business.

Furnizand conectivitate si servicii pentru societatea informationala, contribuim activ la trecerea Romaniei catre economia digitala. In aceasta privinta, pastrand intotdeauna in centrul atentiei experienta clientilor, ne indreptam gradual catre 4G, urmatorul nivel in tehnologie", a declarat in comunicat Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote Romania.

Aproape un sfert din baza de clienti a companiei reprezinta abonati, restul fiind utilizatori de cartele pre-platite.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) pentru 2012 s-a mentinut in linie cu cel din anul 2011, noteaza Cosmote, fara a preciza valoarea indicatorului.

In trimestrul al patrulea, veniturile Cosmote Romania au scazut cu 9,9% raportat la perioada corespunzatoare din 2011, de la 126,2 milioane euro la 113,7 milioane euro, potrivit datelor anuntate de OTE.

Profitul EBITDA proforma s-a mentinut la aproximativ 30 milioane euro, astfel ca marja de castig a crescut de la 23,9% la 26,6%.

Baza de clienti business ai companiei a crescut cu 32% in trimestrul al patrulea, iar numarul clientilor 3G a avansat cu 7%, datorita evolutiei in zona serviciilor de date.

Veniturile din servicii au coborat cu 8,9%, in urma reducerii tarifelor de interconectare in doua randuri, in martie si septembrie, prin decizia autoritatii de reglementare, noteaza grupul elen.

Pe de alta parte, intregul grup OTE, a avut in 2012 venituri de 4,68 miliarde de euro, in scadere cu 7,1% fata de 2011. In ultimul trimestru al anului, grupul grec a raportat venituri de 1,13 miliarde de euro, mai putin cu 9,1% comparativ cu T4 2011.

"Anul trecut am generat unui cash flow operational stabil de 1,3 miliarde euro, am redus datoria neta a grupului cu un miliard de euro (25,4%) comparativ cu anul anterior si am facut investitii importante, de aproximativ 500 milioane euro, pe fondul unor conditii financiare dificile si al presiunilor de reglementare, mai exact ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare", au afirmat oficialii OTE.

In schimb, profitul operational (EBITDA) al grupului a fost de 1,53 miliarde de euro anul trecut, mai putin cu 7,8% fata de 2011. Intre octombrie si decembrie, grupul a inregistrat un profit operational de 269,6 milioane de euro, in scadere cu 34% comparativ cu ultimul trimestru din 2011.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri