Desi software-ul piratat este preferat de catre unii utilizatori pentru a economisi bani, unul din trei consumatori risca sa isi infecteze device-urile cu malware, in timp ce trei din zece companii se expun aceluiasi risc, potrivit unui nou studiu comandat de catre Microsoft, cel mai mare producator de solutii software si realizat de catre IDC, unul dintre cele mai mari companii de cercetare din lume.
Studiul arata ca, la nivelul consumatorilor,aceasta vulnerabilitate duce la pierderea a 1,5 miliarde de ore si a 22 de miliarde de dolari pentru identificarea malware-ului, repararea si recuperarea datelor in urma infectarii, in timp ce costurile combaterii consecintelor unui atac cibernetic pentru companiile din intreaga lume se ridica la 114 miliarde de dolari.

Potrivit studiului, in afara programelor fara licenta preinstalate pe computere, 45% din software-ul piratat este descarcat de pe Internet,78% din programele descarcate de pe website-uri sau retele P2P includ spyware, in timp ce 36% contin troieni si adware.

„Exista pericole iminente la care consumatorii si companiile care utilizeaza software contrafacut se expun. Unii utilizatori aleg programe contrafacute pentru a economisi bani, dar malware-ul care vine odata cu aceste programe genereaza o presiune financiara si emotionala atat asupra companiilor, cat si a utilizatorilor obisnuiti”, a declarat John Gantz, cercetator sef in cadrul IDC.

Infectarea software-ului piratat cu malware periculos este o noua metoda prin care infractorii spioneaza utilizatorii de PC care nu sunt constienti de pericolul potential.

Cercetarea IDC exploreaza, de asemenea, volumul surprinzator de instalari de software facute de catre utilizatori pe computerele detinute de companii, dezvaluind astfel o noua metoda prin care business-urile sunt expuse la riscurile date de programele contrafacute.

Desi 38% dintre managerii IT sunt la curent cu aceasta practica, 57% dintre angajati admit ca instaleaza software personal pe computerele detinute de catre companii. Un semnal de alarma este tras de catre respondentii care declara ca doar 30% din software-ul instalat de catre ei pe calculatoarele de la birou este lipsit de riscuri privind securitatea datelor. 65% dintre managerii IT care au participat la studiu confirma faptul ca software-ul instalat de catre utilizatori mareste riscurile de securitate la care se expune o companie.

Acesta poate reprezenta o vulnerabilitate in asigurarea unei retele securizate.

Cercetarea, derulata de IDC sub numele „Lumea periculoasa a software-ului contrafacut si piratat”, face parte din campania „Play It Safe”, o initiativa globala prin care Microsoft aduce in atentia publicului problemele generate de pirateria software.

In cadrul studiului derulat la nivel mondial, au fost analizate 270 de website-uri si retele peer-to-peer (P2P), 108 de kit-uri software descarcate, 155 de CD-uri si DVD-uri si au fost derulate interviuri cu 2.077 de consumatori si 258 de manageri IT si executivi CIO din 10 tari la nivel mondial – Brazilia, China, Germania, India, Mexic, Polonia, Rusia, Tailanda, Marea Britanie si Statele Unite.

Date statistice in randul consumatorilor:
• 64% dintre persoanele despre care respondentii stiau ca au folosit software contrafacut au avut probleme de securitate a datelor;
• In 45% dintre cazuri, software-ul contrafacut a redus performantele PC-urilor, finalizand cu dezinstalarea software-ului;
• 48% dintre respondenti au mentionat ca cea mai mare teama legata de utilizarea software-ului contrafacut este pierderea datelor;
• 29% dintre respondenti sunt ingrijorati de posibilitatea furtului de identitate.

Ai o neclaritate in ceea ce priveste securitatea datelor companiei in care lucrezi? Te simti amenintat sau banuiesti ca ai fost tinta unui atac informatic? Cauti sfaturi in mod GRATUIT?

Adreseaza-ne intrebarile sau nelamuririle tale aici, iar specialistii nostri in probleme de securitate IT iti vor raspunde !

Si tu poti fi tinta unui atac cibernetic. Informeaza-te!



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri