Furnizorii de retele publice de comunicatii vor avea acces pe o proprietate privata numai dupa incheierea unui contract, in acest scop, cu titularul dreptului de proprietate sau de administrare, potrivit unui proiect al autoritatii de reglementare in telecom, ANCOM.
Contractul standard elaborat de ANCOM are caracter de recomandare si urmareste, in principal, structurarea si popularizarea drepturilor si obligatiilor furnizorilor de retele publice de comunicatii in ceea ce priveste accesul pe proprietatea privata, in conditiile respectarii principiilor ce guverneaza dreptul de proprietate privata, scrie Mediafax.

Potrivit ANCOM, furnizorii de retele publice de comunicatii vor avea acces pe o proprietate privata numai dupa incheierea unui contract cu titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu asociatia de proprietari (in cazul proprietatii indivize din cladirile cu mai multe locuinte) sau cu titularii dreptului de folosinta cu titlu gratuit/inchiriere/concesiune asupra imobilului respectiv.
"Contractul standard propus de ANCOM reflecta prevederile Legii 154/2012 cu privire la conditiile de acces pe proprietatea privata si cuprinde, printre altele, prevederi legate de drepturile si obligatiile partilor implicate in contract, durata contractului si modalitatile de incetare a acestuia, tarife si modalitatile de plata etc", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Contractul standard de acces pe proprietatea privata vine in sprijinul atat al furnizorilor de retele publice de comunicatii, cat si al titularilor dreptului de proprietate/administrare/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere/concesiune asupra imobilelor proprietate privata, constituind o garantie legala suplimentara in etapele de negociere a acordurilor de acces pe proprietatea privata in vederea instalarii, intretinerii, inlocuirii sau mutarii retelelor de comunicatii ori a elementelor de infrastructura.


In vederea exercitarii dreptului de acces pe proprietatea privata, solicitantul se va adresa titularilor mentionati, cu o solicitare de incheiere a unui contract, pe baza careia partile vor negocia conditiile contractuale.

Solicitarea trebuie sa cuprinda datele de identificare si de contact ale solicitantului, elementele de retea si de infrastructura ce urmeaza a fi amplasate pe respectiva proprietate, durata estimativa a lucrarilor si conditiile in care se vor realiza lucrarile de intretinere si reparatii ale elementelor de retea si de infrastructura ce urmeaza a fi instalate.

Termenul maxim de negociere a unui astfel de contract este de doua luni de la data primirii solicitarii.

"In cazul in care contractul de acces pe proprietate nu se poate incheia in acest termen, ori in cazul refuzului de acordare a dreptului de acces, oricare dintre parti se poate adresa instantei competente, care poate pronunta o hotarare ce tine loc de contract intre parti. Aceasta hotarare judecatoreasca poate fi atacata cu recurs", se spune in comunicat.

Legislatia prevede ca titularul dreptului de proprietate sau de administrare asupra unui imobil proprietate privata nu poate refuza accesul unui furnizor de retele publice de comunicatii electronice, in conditiile in care sunt indeplinite mai multe conditii prevazute in legislatie, decat daca are motive temeinic justificate.

Contractul-standard de acces pe proprietatea privata propus de ANCOM poate fi consultat pe pagina web a institutiei, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 3 aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri