Cinci ministri au fost la conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala intre 2004 si 2009, perioada verificata de actualul management al institutiei in privinta contractelor incheiate cu Microsoft ori parteneri ai producatorului de software. Pe de alta parte, sefia Microsoft Romania a fost asigurata in aceasta perioada de catre trei manageri, Silviu Hotaran, Ovidiu Artopolescu si Calin Tatomir.
Cotidianul american The Wall Street Journal a scris in editia din 19 martie ca parteneri ai Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, ar fi mituit oficiali ai Guvernelor din Romania, Italia si China, pentru a castiga contracte software.

Pentru a raspunde jurnalistilor de la WSJ, conducerea ministerului a cercetat documentele din perioada 2004-2009, oficialii institutiei afirmand ca in urma analizei nu reiese ca informatiile aparute in WSJ ar fi valide.

“Am verificat intern datele transmise de dumneavoastra si, din inregistrarile noastre oficiale, reiese ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei nu a incheiat in anul 2008 contractul la care v-ati referit. Exista un contract incheiat in 2009 cu un consortiu de firme, insa este important sa precizam ca sumele pe care le-ati mentionat in solicitarea dvs, nu coincid cu sumele aferente contractelor cu aceste firme.
Totodata, este importanta sa subliniem ca, in relatiile Ministerului cu furnizorii, nu cunoastem si nu ne sunt furnizate informatii despre eventualele discount-uri pe care acestia le au in relatia lor cu partenerii.
In documentele oficiale din perioada 2004-2009, am identificat intr-un contract o suma similara cu ce ne-ati transmis dvs, insa este vorba de o alta firma, nu de aceea la care va refereati. Precizam ca suma respectiva nu a fost achitata de catre Minister (din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare), factura fiind stornata cu acordul firmei cu care se incheiase contractual”, au afirmat oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala pentru cei de la The Wall Street Journal.

Todi Pruteanu, PR&Corporate Affairs Lead in cadrul Microsoft Romania, a declarat pentru wall-street.ro ca pozitia filialei locale a companiei de software este aceeasi cu cea la nivel global, afirmatie in care este citat John Frank, vicepresedinte si consilier general al Microsoft.

„Ca si in cazul altor companii mari cu operatiuni in toata lumea, suntem din cand in cand sesizati cu astfel de suspiciuni privind posibile abateri ale angajatilor sau partenerilor de afaceri si le verificam sub toate aspectele, indiferent de sursa. De asemenea, investim puternic in activitati preventive de training, monitorizare si de audit pentru a ne asigura ca operatiunile noastre comerciale din toata lumea indeplinesc cele mai inalte standarde legale si etice”, a afirmat John Frank, vicepresedinte si consilier general adjunct in cadrul Microsoft.

Cine au fost sefi la Ministerul pentru Societatea Informationala intre 2004 si 2009

Dan Nica a fost sef la Comunicatii intre decembrie 2000 si decembrie 2004, in timpul Guvernului condus de Adrian Nastase. Nica este cel care conduce MSI si in prezent, el ocupand aceasta functie din mai anul trecut.

Zsolt Nagy a fost seful MSI intre decembrie 2004 si iulie 2007, cand a fost revocat din functie de presedintele Traian Basescu. Anul trecut, Nagy a fost condamnat la 3 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru neglijenta in serviciu in dosarul Postei Romane. El a fost trimis in judecata in decembrie 2010 alaturi de alti sase inculpati printre care se mai aflau Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) si fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. Cei sase au fost trimisi in judecata in decembrie 2010, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice pentru ca reprezentantii Postei ar fi contribuit la trecerea unui imobil Calea Victoriei 133-135, care apartinea Postei Romane, in proprietatea privata a SC Imopost Developments.

Iuliu Winkler a fost numit Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației in august 2007 in perioada Guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu. A demisionat in decembrie 2007 dupa ce a devenit europarlament.

Karoly Borbely a fost seful Comunicatiilor intre decembrie 2007 si decembrie 2008. In varsta de 37 de ani, Borbely a ocupat anul trecut timp de cateva luni functie de presedinte a Consiliului de Administratie al combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea.

Gabriel Sandu
a ocupat functie de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale intre decembrie 2008 si septembrie 2010, in vremea Guvernului lui Emil Boc. Ulterior el a fost inlocuit de Valerian Vreme.

Pe de alta parte, intre 2004 si 2009, Microsoft Romania a avut trei CEO, Silviu Hotaran, Ovidiu Artopolescu si Calin Tatomir.


Silviu Hotaran este cel care a condus Microsoft Romania intre 1996, anul in care a fost deschisa filiala locala a companiei americane, si 2004. In 2004 a preluat conducerea regiunii Europei de Sud-Est, iar din aceasta functie, a deschis noi filiale in Macedonia si Bosnia-Hertegovina si a stabilit o prezenta indirecta in Albania, Muntenegru, Moldova si Kosovo. In prezent ofera consultanta de management, fiind training leader in cadrul companiei Gustav Kaser Trainining International (GKTI).

Ovidiu Artopolescu a fost directorul general al Microsoft Romania intre mai 2004 si mai 2007. Intre mai anul trecut si septembrie a fost secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala. De asemenea, din noiembrie 2012, Artopolescu este in Consiliul de Administratie al Transelectrica.

Calin Tatomir
a preluat sefia Microsoft Romania in toamna lui 2008, fiind directorul general al companiei pana in octombrie 2010, cand la conducerea producatorului de software a venit polonezul Ronald Binkofski . La cateva saptamani dupa ce a plecat de la conducerea Microsoft Romania, Calin Tatomir infiinta Rainmakers, o firma care ofera consultanta companiilor cu probleme de business.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri