Un sondaj efectuat de Gecad Net arata ca majoritatea romanilor considera protectia impotriva atacurilor spyware ca fiind esentiala pentru afacerea lor
Compania de securitate informatica Gecad Net a dat publicitatii un studiu asupra modului in care romanii care utilizeaza Internetul la serviciu privesc securitatea informatica si noile amenintari electronice, precum atacurile spyware. Studiul a fost efectuat de catre companie in perioada februarie – mai 2006 asupra a 400 de utilizatori corporatisti de Internet din Romania.

Conform rezultatelor, 59,8% dintre respondenti considera ca protectia contra atacurilor spyware este vitala, ei folosind deja solutii dedicate. Desi alti 28% considera ca este important sa se protejeze de programele spion, ei nu au inca instalate solutii specifice impotriva acestor amenintari. 4,5% considera ca protectia anti-spyware s-ar putea sa devina necesara in viitor, dar deocamdata nu este, iar 7,5% cred ca amenintarile de tip spyware nu merita atata atentie.

Datele sunt un motiv de optimism, pentru ca arata ca majoritatea romanilor sunt constienti de riscurile prezentate de atacurile spyware.

Aceste programe se instaleaza fara stirea utilizatorului si sunt capabile sa culeaga si sa trimita atacatorului date importante precum nume, parole, codurile de securitate pentru tranzactiile financiare etc. Unele programe spyware vin „la pachet” cu aplicatii aparent inofensive, precum toolbar-urile gratuite, dar majoritatea acestor programe sunt descarcate de pe site-uri dubioase, fara ca utilizatorul sa isi poata da seama de acest lucru in lipsa unui program de detectie si inlaturare a acestora.

Desi nu se bucura de notorietatea virusilor informatici, programele spyware pot face mai mult rau, pentru ca tinta lor sunt informatiile confidentiale, iar cu ajutorul lor se pot pregati atacuri de genul furtului de identitate, avand drept rezultat pierderi financiare importante. Actualmente exista o oferta generoasa de programe antispyware, iar majoritatea antivirusilor contin un modul pentru protectia antispyare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si