Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) in parteneriat cu Business Software Alliance (BSA) au desfasurat in 2012 o serie de activitati de combatere in domeniul pirateriei software in randul companiilor si distribuitorilor din Romania, actiuni in care au fost efectuate 691 de verificari, in urma carora au fost inregistrate 313 dosare penale.
In urma activitatii de combatere a pirateriei au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru savarsirea de infractiuni de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar in 126 dosare penale a fost dispusa inceperea urmaririi penale, fiind indisponibilizate peste 3.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor.

In ceea ce priveste programele apartinand membrilor BSA | The Software Alliance, exista 17 condamnari in 2012, dintre care 4 condamnari pronuntate impotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.

Potrivit reprezentantilor celor doua institutii, si datelor furnizate de catre compania de cercetare IDC, la nivelul anului 2011, rata pirateriei software a scazut la 63% la o valoare de 207 milioane de dolari, dupa ce in urma cu 7 ani, in 2004, avea o pondere de 74%.

„ Eforturile Politiei Romane de combatere a pirateriei software au continuat si in anul 2012 pentru diminuarea consecintelor acestui gen de criminalitate, care se manifesta atat asupra industriei de specialitate, cat si asupra economiei in ansamblul sau. Un mediu de afaceri legal si concurential presupune in primul rand conditii egale intre operatorii comerciali in pietele in care isi desfasoara activitatea. In domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala Politia isi focalizeaza atentia asupra situatiilor in care pirateria software interfereaza cu fenomenul evazionist”, a declarat Claudiu Scarlatache, comisar-sef de politie, director adjunct al Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R.

Cazuri de piraterie identificate si combatute in 2012


Unul dintre cazurile investigate in 2012 a fost la Timisoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis la noua puncte de lucru apartinand companiilor Tossit S.R.L. si Print 84 S.R.L., avand ca obiect de activitate servicii de printare si fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe in mare parte nelicentiate, apartinand companiilor membre BSA Autodesk Inc. si Microsoft Corporation. BSA a formulat plangeri penale si cereri de despagubiri in numele acestor membri pentru 12.670 EURO, inclusiv daune morale. Dupa verificare, cele doua companii au intrat in legalitate prin achizitionarea licentelor necesare si, in plus, au fost obligati la despagubiri pentru incalcarea drepturilor de autor de pana la momentul controlului.

In ce priveste activitatile de distribuire de software neautorizat, compania S.C. Evotrade S.R.L., cu sediul in Oradea si punct de lucru in Cluj-Napoca, a achizitionat, in perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fara certificat de autenticitate - din Suedia si le-a comercializat in Romania, atat prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cat si online, prin www.evocomputers.ro. Prin revanzarea de software neautorizat, Evotrade nu doar ca s-a expus riscului de investigatie penala, dar si-a pus si clientii in situatia de a utiliza programe nelicentiate corect, fapta care reprezinta infractiune. Din momentul in care au fost descoperite aceste activitati, Evotrade a incetat orice activitate neconforma legii, a demarat procedurile necesare intrarii in legalitate si contactarea clientilor in vederea recuperarii acestor pachete si restituirii pretului platit.

F.A., din Bucuresti, ca parte a unei retele organizate de patru persoane, a desfasurat activitati de realizare de software piratat in vederea distribuirii ulterioare si de utilizare de software fara licenta. Activitatea nelegala a fost descoperita de politie, iar titularii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator au formulat plangere penala si cerere de despagubiri pentru suma de 27.281 EURO, inclusiv daune morale. Grupul infractional a fost trimis in judecata in februarie 2011, iar inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti in luna decembrie 2012 si urmeaza sa execute pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare. De asemenea, s-au acordat in intregime despagubirile solicitate. Dosarul este in acest moment in apel la Curtea de Apel Bucuresti.

In ceea ce priveste activitatile de prevenire, in cadrul campaniei comune IGPR-BSA „Poti sa treci de orice verificare cu bine?”, derulata incepand din septembrie 2012, 30.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile asociate pirateriei software.

Ce este pirateria software


Pirateria software este reproducerea sau distribuirea neautorizata de software protejat prin drept de autor. Pirateria se realizeaza prin copierea, descarcarea, punerea la dispozitie, vanzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de munca, potrivit definitiei de pe site-ul Business Software Alliance.

Ce risti daca folosesti software piratat


Pentru infractiunile referitoare la dreptul de autor si drepturile conexe, legislatia in vigoare prevede:

- Amenda penala sau inchisoarea de pana la 4 ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal in cadrul companiilor.


- Cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amenda penala de pana la 600.000 lei.

- In functie de gravitatea infractiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau total pe o perioada de la 3 luni la 1 an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani si afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare.

- In plus fata de sanctiunile penale, legea permite titularului drepturilor incalcate sa solicite despagubiri de pana la de trei ori pretul licentei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri