Piata serviciilor de acces la Internet a inregistrat una dintre cele mai substantiale cresteri, gazduind, la sfarsitul anului 2005, peste 980 de furnizori operationali, dintre care 600 furnizau acces la Internet in banda larga, potrivit Raportului privind sectorul de comunicatii electronice din Romania in anul 2005 publicat luni de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii.

La aceeasi data, numarul total de conexiuni de acces depasise 1,8 milioane - aproape dublu fata de sfarsitul anului anterior. Potrivit ANRC, 41% dintre aceste conexiuni asigurau accesul la Internet in banda larga, acest segment al pietei serviciilor de Internet inregistrand o crestere de 96% in numai un an.

Din ce in ce mai multi utilizatori prefera accesul dedicat la Internet, numarul conexiunilor de acces dedicat crescand de 3,3 ori in ultimul an si devansand ritmul de crestere a conexiunilor de tip dial-up. Din totalul de aproximativ 500.000 de conexiuni de acces dedicat, majoritatea (75 %) sunt conexiuni in banda larga.

Raportul ANRC, publicat bianual, prezinta industriei de comunicatii si marelui public stadiul industriei de comunicatii, asa cum rezulta din datele raportate semestrial de furnizori in baza deciziei ANRC presedintelui ANRC nr. 1332/2003.

Raportul este un instrument pe care Autoritatea il utilizeaza in activitatea de reglementare, dar si o sursa de informatii pentru investitorii din piata de comunicatii electronice din Romania.

Aproximativ 1.900 de furnizori au avut obligatia de a raporta catre ANRC date statistice privind activitatea de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice desfasurata in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2005. ANRC a verificat, prelucrat si analizat informatiile provenind de la aproximativ 95% dintre acestia.