Locuitorii din Europa de Est vad mai optimist viitorul si sunt dispusi sa investeasca in achizitia de produse electronice, in timp ce vest europenii, desi au bani, prefera sa-i cheltuiasca pentru distractie, concedii ori haine si nu pe electronice, a declarat pentru wall-street.ro, Mike Borze, vicepresedinte al producatorului taiwanez de electronice Benq in Europa.
“In Europa de Vest, oamenii, desi au bani, nu mai investesc in electronice, ci in timp liber, concedii, haine, pentru ca spun ca nu mai au nevoie de ele. Eu, de exemplu, am poate 10-15 camere digitale, am trei fete si fiecare are cate doua-trei camere. Oamenii isi spun <<De ce sa mai cumpar si altceva? De ce sa mai dau 500 de euro? Mai bine mai stau o saptamana la all inclusive in Turcia>>”, explica managerul.

Borze este responsabil pentru Benq in toata Europa alaturi de alti doi vicepresedinti, dar, in acelasi timp, este managing director al companiei in Austria si Franta. Practic, managerul conduce 25 de tari, dintre care 24 sunt incluse in Europa Centrala si de Est (fara Rusia), potrivit structurii Benq.

Romania, a treia tara in Europa de Est pentru Benq

Romania a terminat anul trecut pe locul al treilea ca procent in veniturile Benq in Europa de Est, dupa Polonia si Cehia. De obicei, Romania isi disputa cu Ucraina pozitia a treia ca importanta in businessul Benq. In primele trei luni din anul acesta, Benq a inregistrat in Romania o crestere de 10% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada din 2012.

“Romanii iubesc proiectoarele, avem jumatate din piata, in timp ce in Europa de Est avem o cota medie de 30%. Poate ca motivul este si ca in Romania piata fiind mai mica este usor sa ai jumatate din ea. Acum zece ani, cand am vandut primele plasme display in Croatia, am vandut patru bucati si aveam o cota de 100%. Pentru mine nu este relevanta cota de piata, ci, mai degraba, cifra de afaceri”, spune Borze.

Cele mai importante categorii in businessul Benq pe piata locala sunt cea de proiectoare, monitoare si camere foto. Astfel, proiectoarele au insemnat 50% din businessul companiei in Romania in 2012, monitoarele-35%, iar camerele foto 15%.

Daca in Europa de Est, in general, pe primele locuri se afla Polonia si apoi Cehia, in primul trimestru din acest an s-a schimbat clasamentul.

“In primele trei luni, Cehia a avut o cifra mai mare decat Polonia. Am crescut mai repede in Cehia, probabil si datorita echipei de vanzari care a avut o politica mai agresiva. Polonia este pe un trend negativ, si, din pacate, este tara cu cel mai mare potential din Europa de Est pentru orice brand, mai ales din IT”, afirma Borze.

"Preluarea Frantei a fost cea mai dificila, dar benefica experienta pentru mine ca manager. Este o piata mai mare decat toata Europa de Est"

Pe de alta parte, managerul adauga ca Franta este o piata mai mare decat toate cele 24 de tari pe care le coordoneaza in Europa de Est. De exemplu, in Franta, intreaga piata este de 4 milioane de monitoare si 250.000 de proiectoare, in timp ce in toata Europa de Est vanzarile sunt 3,5 milioane de monitoare si 200.000 de proiectoare.

Borze conduce businessul din Franta din noiembrie 2010 in aceeasi perioada fiind numit si vicepresedinte pentru Europa. El spune ca perioada de inceput a mandatului sau in Franta a fost una “lunga, trista, cea mai dificila, dar si cea mai benefica si interesanta experienta” din viata sa de manager.

“Am putut sa-mi dovedesc mie si companiei ca pot sa fac ceva si poti sa faci ceva daca vrei. Am pus pe picioarele businessul, l-am restructurat, iar acum merge bine. Si, daca as fi provocat din nou, as mai lua o provocare. A meritat efortul sa fac ceea ce am facut acolo. Franta a fost un soc cultural pentru mine, mi-am dat seama ca este o alta lume. Daca nu le vorbesti limba nu vor sa vorbeasca, oamenii cred ca au doar drepturi si nu obligatii, lucreaza 35 de ore pe saptamana. Legea este atat de permisiva pentru oamenii de acolo, ei au drept la salariu, drept la masina, drept la bonuri de masa. Cand te uiti pe salariu au 25 de coloane. La noi ai salariul brut, asigurarea sociala, pensia, impozitul si jos ramane netul. Cand am vazut asta era sa lesin, pentru zece oameni iti trebuie un contabil full time ca sa iti tina evidenta. Este un sistem socialist, putred, facut pentru ca oamenii sa traga mata de coada”, spune vicepresedintele Benq in Europa.

"Mi-am cautat oameni integri, nu profesionisti. Pe baza integritatii, meseria se poate invata, dar bunul simt nu"

Mike Borze adauga ca atunci cand si-a construit echipa de manageri din cele 25 de tari pe care le conduce a cautat mai degraba oameni integri, decat profesionisti.

“Eu nu vreau sa lucrez cu oameni prosti si mincinosi, nu suport prostia si minciunal]. Eu mi-am cautat oameni care au un sistem de valori, oameni integri, nu profesionisti. Pentru ca pe baza integritatii, meseria se poate invata, dar bunul simt nu, acela se invata pana la cinci ani”, afirma oficialul Benq.

El mai spune ca desi exista impresia ca Anglia si Franta sunt in fata Europei de Est in privinta tehnologiei, lucrurile nu sunt mereu asa.

“Cele mai multe monitoare de 17 inch si 18 inch si jumatate le vindem in Franta, nu in Europa de Est. Mentalitatea celui din Franta si Anglia este ca nu-i trebuie high-tech. Acolo sunt sindicate si greve puternice, iar businessul este mult mai afectat decat in Europa de Est, unde oamenii nu au de facut decat sa lucreze mai mult daca vor sa traiasca. Iar mentalitatea est europenilor a fost intotdeauna de a lucra mai mult. Pentru ca in Austria salariul mediu este de 1.600 de euro, iar in Romania de 300 de euro, deci de cinci ori mai mare. Dar preturile sunt la fel si romanul trebuie sa munceasca mai mult”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri