“Fac totul cu pasiune si incerc mereu sa ma autodepasesc”, a declarat despre succesul sau, Ionut Budisteanu, elevul de 19 ani care a castigat premiul cel mare (Gordon E. Moore) la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013), una dintre cele mai importante competitii de stiinta si inginerie pentru liceeni din lume.
Budisteanu a concurat cu un proiect intitulat “Utilizarea inteligentei artificiale pentru a crea o masina low-cost, fara sofer”, care are ca scop reducerea numarului de accidente rutiere. Lucrarea a fost realizata sub indrumarea profesorului Dan Milici.

Sfaturi pentru liceeni: Puneti pasiune in ceea ce faceti!

“Voi continua sa lucrez la proiectele mele de cercetare si sa invat pentru examenul de Bacalaureat. Muncesc mult, intre 12 si 14 ore pe zi, la proiectele mele. Ma simt norocos ca pot fructifica acest efort de timp si resurse, castigand premii. Sfatul meu pentru liceenii interesati de inteligenta artificiala si care doresc sa participe la Intel ISEF este sa puna pasiune in ceea ce fac. Acesta este secretul meu, fac totul cu pasiune si incerc mereu sa ma autodepasesc”, a spus tanarul.

Ionut Budisteanu este elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar Oltchim din Ramnicu Valcea.

Tanarul a castigat cel mai important premiu al competitiei, Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 dolari si alte patru premii, a caror valoare cumulata este de 14.000 dolari. Astfel, premiile castigate de Ionut Budisteanu in cadrul al Intel ISEF 2013 valoreaza 89.000 dolari.

Alaturi de premiul Gordon E. Moore, Budisteanu a obtinut si premiul intai acordat de American Association for Computing Machinery; Premiul Best Category Award, sectiunea Computer Science; Premiul First Award, Computer Science si o excursie de o saptamana la CERN, Geneva, oferita de Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara.

Un asteroid ii va purta numele

De asemenea, Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT), una dintre cele mai importante universitati la nivel mondial, a anuntat ca va denumi un asteroid cu numele lui Ionut Budisteanu.

“Inca nu am decis unde imi voi continua studiile universitare. Ma gandesc sa raman in Romania, unde, iata, sunt posibile performante in domeniul inteligentei artificiale la fel ca in oricare alta tara. Sunt conectat cu noutatile din domeniu cu ajutorul computerului si aloInternetului. Astfel, am acces la cele mai noi proiecte, lucrari stiintifice, paradigme de programare. Cea mai mare satisfactie o am cand finalizez un proiect, cand il vad conturat. Cand timpul imi permite sa ma relaxez, ma uit la documentare stiintifice. Ma consider un tanar normal, foarte pasionat de ceea ce face, si norocos pe deasupra”, a adaugat liceanul.

Competitia a avut loc intre 12-17 mai in Phoenix (statul Arizona) din Statele Unite ale Americii, iar Ionut Budisteanu a concurat cu 1.600 de elevi.

Proiectul prezent de Ionut Budisteanu: Utilizarea inteligentei artificiale pentru a crea o masina low-cost, fara sofer

Lucrarea combina elemente hardware si software, inclusiv o aplicatie testata in situatii reale din trafic, cu scopul integrarii in autovehicule si reducerii semnificative a numarului de accidente rutiere.

Unicitatea solutiei consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video, montate pentru a recunoaste din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele si pozitionarea in timp real a masinii in trafic, semnele de circulatie si posibilele obstacole.

Intreaga solutie ar costa 4.000 de dolari si are ca scop scaderea numarului de accidente rutiere. Un automobil echipat cu aceasta solutie ar putea circula 100% regulamentar pe strada, respectand viteza si distanta fata de alti participanti la trafic, fara implicarea unui sofer, reducand astfel posibilitatea producerii de accidente.

La editiile anterioare ale Intel ISEF, Ionut s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate in domeniul auto, al protectiei mediului si persoanei, al sanatatii, recompensate in total cu 10 premii.

In Romania, Ionut Budisteanu a participat la peste 130 de competitii de stiinta.

Intel ISEF a ajuns anul acesta la a 63-a editie (Intel este principalul organizator din 1997), premiile si bursele oferite avand valoarea totala de aproximativ 4 milioane dolari.

Premiul Gordon E. Moore, castigat de Ionut Budisteanu, este cel mai important oferit in cadrul concursului, si recunoaste cel mai bun proiect dintre toate cele prezentate la cele 17 sectiuni ale competitiei. Gordon Moore a cofondat compania Intel in 1970, fiind presedinte si director general al companieir. In prezent, sprijina proiectele de cercetare si dezvoltare in domeniul IT la nivel mondial, cu scopul imbunatatirii calitatii vietii.
Anul acesta, aproximativ 1.600 de tineri au fost selectionati pentru a participa la concurs. Ei au fost selectionati din 433 de competitii afiliate din peste 70 de tari, regiuni si teritorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri