In urma cu 15 ani Europa era pionier in adoptarea tehnologiei mobile, dar in prezent se vede depasita cu mult de concurenta nord-americana care a adoptat cu usurinta trecerea la tehnologiile de mare viteza, printre acestea numarandu-se si retelele 4G.
In concurenta cu adoptarea tehnologiei de mare viteza, Europa rivalizaza cu Statele Unite si mai multe regiuni din Asia.

O cauza a numarului scazut de utilizatori care folosesc retelele 4G tine de economia scazuta din regiunea Europei, dar si a reglementarilor sufocante ce nu au permis operatorilor sa demareze investitii in retelele de mare viteza in ultimii ani.

Investitia in retelele 4G este necesara pentru economia Europei pentru a ramane competitiva la nivel global, scriu jurnalistii de la Wall Street Journal, care sustin ca este si un bun mod de a ajuta operatorii sa isi pastreze clientii in lupta pentru a compensa scaderea veniturilor ca urmare a scaderii veniturilor din cauza numarului in scadere al apelurilor telefonice.

Intr-un raport al GSMA dat publicitatii de WSJ se arata 19% din numarul total de utilizatori de smartphone-uri din SUA care au un dispozitiv compatibil 4G vor folosi retelele de mare viteza pana la finalul acestui an, in timp ce la polul opus se situeaza Europa, cu cel mult 2%, rata de crestere fiind de peste 75% mai mare in Statele Unite decat pe “batranul continent”.

“Este umilitor ce se intampla. Industria Web a fost inventata de un european, dar acum marile companii sunt cele americane, iar cele mai rapide retele sunt tot in SUA sau in Asia”, a declarat Pierre Louette, director executiv adjunct in cadrul France Telecom, grup care detine si operatorul mobil de telefonie Orange.

GSMA sustine ca Europa ar trebui sa reformeze politicile in ceea ce priveste implementarea retelelor 4G si sa permita o consolidare a acestora in industrie pentru a reduce decalajul ridicat fata de Statele Unite.

La finalul anului trecut, in SUA erau 31 de milioane de utilizatori ai serviciilor LTE/4G, 16 milioane foloseau retelele de mare viteza in Coreea de Sud, in timp ce Germania si Marea britanie numarau circa 570.000 utilizatori, respectiv putin peste 40.000, potrivit datelor companiei de cercetare IDATE.

O explicatie a dezvoltarii retelelor de mare viteza din SUA tine si de concurenta acerba din piata, unde Verizon, AT&T si Sprint Nextel isi disputa suprematia. Primii care au implementat retelele de mare viteza au fost cei de la Verizon, carora le-au urmat pe rand grupul AT&T si Sprint Nextel.

Numarul utilizatoriilor ai serviciilor 4G LTE vor depasi un miliard in urmatorii trei ani, de la cateva zeci de milioane in prezent, potrivit unor predictii ale companiei de cercetare iSuppli, scria Wall-Street.ro la inceputul anului.

Datele iSuppli arata ca numarul utilizatorilor care folosesc serviciile de date de mare viteza a crescut intr-un ritm spectaculos din anul 2010 pana in prezent, de la 600.000 la circa 100 de milioane in 2012.

Campania de cercetare estimeaza ca numarul utilizatorilor de servicii 4G LTE va exploda in urmatorii trei ani pana la peste 1 miliard.

La nivelul anului 2010, analistii estimau ca serviciile LTE (Long-Term Evolution) vor ajunge la circa 300 de milioane de utilizatori pana in 2015, dar la modul in care a evoluat tehnologia, iSuppli se asteapta ca acest numar sa fie atins in 2014.

Principalul diferentiator al tehnologiei 4G fata de cea 3G este viteza mai mare a internetului mobil. De exemplu, un fisier de 20 MB poate fi descarcat in mai putin de 20 de secunde, fata de media de trei minute, atinsa prin 3G. Pentru redarea online a unei melodii, timpul de asteptare este de mai putin de o secunda, fata de 10 secunde prin serviciile 3G.

De asemenea, streaming-ul unui videoclip HD poate fi initiat in mai putin de 20 de secunde prin 4G, fata de 1-3 minute prin 3G. Utilizatorii retelelor sociale pot incarca de acum o fotografie pe Facebook in mai putin de o secunda, fata de 25 de secunde, prin 3G.

Pe plan local, primul operator care a anuntat in mod comercial serviciile 4G a fost Vodafone Romania, urmat de Orange, pentru ca in luna aprilie a acestui an si operatorul Cosmote sa anunte intrarea pe segmentul retelelor de mare viteza 4G/LTE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri