Pentru a-si pastra locul I la nivel mondial, producatorul finlandez de telefoane mobile este pregatit sa lanseze un vast plan de investitii in cercetare, in intreaga lume.

Dispunand de o treime din piata mondiala a telefoniei mobile, Nokia se confrunta cu o concurenta acerba venita dinspre americanii de la Motorola si dinspre sud-coreenii de la Samsung.

Proiectul de investitii care urmeaza sa fie dezvaluit zilele urmatoare, informeaza cotidianul francez Le Figaro, citand surse proprii, va presupune, printre altele, o serie de investitii in laboratoarele de cercetare din Statele Unite si din China. ''Scopul este de a echilibra, la timp, cercetarea intre Finlanda si restul lumii'', a declarat un salariat al grupului de la Helsinki. La ora actuala, cea mai mare parte a cercetarii este realizata in Finlanda. Pentru viitorul apropiat insa Nokia pregateste o dublare a investitiilor in China, unde numarul cercetatorilor va fi ridicat de la 3.000 la 6.000, si mutarea centrului de strategie din Finlanda la New York.

In plus, in Statele Unite Nokia a decis sa deschida o serie de laboratoare in jurul marilor universitati, si inchiderea laboratorului independent de langa Boston. Un imens centru de cercetare urmeaza sa se deschida si in California, la Silicon Valley, pentru a intra astfel in contact direct cu ultimele inventii din domeniul tehnologiei.