Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei /MCTI/ se afla intr-un stadiu avansat de negociere cu producatorul chinez de echipamente de telecomunicatii ZTE Corporation, care ar putea prelua majoritatea actiunilor la operatorul POSTelecom, a declarat, miercuri, ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, la conferinta organizata de publicatia Nine O Clock.

POSTelecom - operator detinut in proportie de 80 la suta de Posta Romana - nu este activ pe piata romaneasca.

"Vom anunta in curand finalizarea acestei tranzactii", a precizat Nagy.

In structura actuala a actionariatului POSTelecom se mentine Posta Romana cu 80 la suta, Pronova SRL Galati - cu 10 la suta si POSTelecom cu zece la suta. Compania are un capital social subscris de 21,682 milioane lei noi.

Proiectul privind infiintarea unui nou operator de telecomunicatii pe piata romaneasca - POSTelecom- a demarat in 2003 ca o alternativa la serviciile Romtelecom si prevedea furnizarea unor servicii diverse de telecomunicatii, de la servicii de telefonie fixa – servicii de voce, mai exact convorbiri nationale si internationale prin tehnologia VoIP, dar si cu valoare adaugata (apel in asteptare, devierea si restrictionarea apelurilor) – servicii VPN (retele virtuale private) si de acces la Internet (cu solutii adaptate cerintelor clientilor - dial-up, broadband, linii inchiriate), pana la servicii de transmisiuni de date.

ZTE este cel mai mare furnizor de echipamente de comunicatii de pe piata chineza, cu o cifra de afaceri de patru miliarde de dolari, produsele sale fiind exportate in 70 de tari

In ceea ce priveste listarea la bursa a actiunilor Romtelecom detinute de statul roman, ministrul comunicatiilor estimeaza ca listarea va avea loc in lunile octombrie - noiembrie, daca in luna iunie va demara procesul de consultanta.

"In prezent, am initiat contractul cu consultantul, avem deja avizele de la doua ministere si speram ca vom obtine in sedinta de saptamana viitoare si aprobarea Executivului", a spus Zsolt Nagy. Acesta a subliniat ca intentia statului roman este de a maximiza profitul din privatizarea Romtelecom, care nu se va realiza oricum si la orice pret.

Listarea se va face nu numai la Bursa de Valori Bucuresti ci si la o bursa internationala, valoarea pachetului fiind hotarata de consultantul selectat in acest sens, Credit Suisse First Boston.

Privatizarea Romtelecom se va realiza prin vanzarea cotei detinute de statul roman la Romtelecom, prin intermediul unei Oferte Publice Initiale (IPO). Se anticipeaza ca IPO-ul sa implice o oferta institutionala internationala de actiuni, alaturi de o listare la bursa internationala si la Bursa de Valori Bucuresti.

Romtelecom, principalul furnizor de servicii de telefonie fixa in Romania, are un capital social de 318,464 milioane RON, cu un numar de 31.846.449 actiuni avand o valoare nominala de 10 lei RON pe actiune.

Operatorul roman de telecomunicatii Romtelecom a obtinut in 2005 un profit net de 233,7 milioane euro, in crestere cu 4,4 la suta fata de 2004, pe fondul unor venituri din exploatare de 927 milioane euro, cu 10,3 la suta mai mari decat in 2004.

Statul roman detine 45,99 la suta din actiunile Romtelecom, dupa ce in 2003 grupul elen de telecomunicatii OTE a devenit actionar majoritar, cu 54,01 la suta din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri