Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, va acorda prin procedura de selectie, pana in iunie 2015, cinci licente de televiziune digitala terestra (multiplexe), a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), relateaza Mediafax.

Acordarea licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata miercuri in sedinta Guvernului, prin hotarare.
"Miercuri, 19 iunie, a fost aprobata in sedinta de Guvern Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national. Principalul obiectiv al acesteia este realizarea tranzitiei complete si efective de la serviciile de televiziune analogice terestre la serviciile de televiziune terestre in format digital si incetarea completa a emisiilor analogice pana la data de 17 iunie 2015, in conformitate cu obligatiile internationale", se arata ibtr-un comunicat al MSI.
Punerea in practica obiectivelor strategiei va fi posibila printr-un plan de actiuni care prevede, printre altele implementarea, la nivel national, a patru licente de televiziune digitala (multiplexe) in banda UHF si unul in banda VHF, ramanand ca la nivel regional/local sa existe posibilitatea alocarii unor multiplexe suplimentare in functie de posibilitatile tehnice.
De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.
"Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedura de selectie organizata de ANCOM inainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexe va trebui sa respecte conditiile de acoperire teritoriale si de populatie, precum si conditii tehnice. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016", se arata in comunicatul MSI.
Celelalte patru multiplexe digitale nationale (3 multiplexe in UHF si unul in VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 17 iunie 2015.
Strategia mai prevede ca operatorul care transmite terestru in prezent programele publice de televiziune in format analogic poate implementa un program de extindere la nivel national a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Petrescu, MCSI: 5G-ul va revolutiona economia Romaniei