Statele Unite au somat Rusia sa li-l predea pe fostul consultant al agentiei americane de informatii NSA Edward Snowden, ajuns duminica la Moscova, de la Hong Kong, dar care era de negasit marti, in contextul in care fostul spion incearca sa obtina azil politic in Ecuador, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Aflat la originea dezvaluirilor despre spionarea de catre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) a comunicatiilor telefonice si pe internet in Statele Unite si in strainatate, Edward Snowden este considerat un tradator de catre Washington, care a cerut arestarea sa, pentru moment fara succes, Hong Kong-ului si Beijingului, iar ulterior Moscovei.

Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tanarul tehnician american, al carui pasaport a fost invalidat de catre Statele Unite, detine "documente de refugiat" eliberate de Ecuador.

Snowden este "sanatos si in siguranta", a declarat Assange luni, fara sa precizeze unde se afla, intr-o conferinta telefonica de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Foarte pornita impotriva Hong Kong-ului, care l-a lasat pe Snowden sa plece, in mod oficial din motive juridice, Casa Alba a cerut in mod ferm Rusiei sa "studieze toate optiunile pe care le are la dispozitie pentru a-l expulza pe domnul Snowden catre Statele Unite".

Presedintele Barack Obama a declarat ca tara sa urmeaza "toate caile legale si coopereaza cu o serie de alte tari" in vederea abtinerii arestarii acestuia.

Secretarul de Stat american John Kerry a amenintat luni China si Rusia ca vor exista consecinte asupra relatiilor cu Washingtonul, considerand "foarte dezamagitor" faptul ca fostul consultant CIA a putut sa plece de la Hong Kong la Moscova.

Snowden "si-a tradat tara", a declarat seful diplomatiei americane, in cursul unei vizite in India.

Un purtator de cuvant al Casei Albe Jay Carney a denuntat "o optiune delibarata a Guvernului (chinez) de a elibera un fugar, in pofida unui mandat de arestare valid". "Aceasta decizie are in mod incontestabil un impact negativ asupra relatiilor" dintre cele doua tari, a adaugat el.

Surse informate au declarat pentru agentia Interfax ca Rusia studia o cerere de extradare prezentata de Statele Unite.

Insa alta sursa a declarat ca Snowden nu poate fi arestat si extradat, "in masura in care nu a trecut frontiera rusa", referindu-se la prezenta tanarului american in zona de tranzit de pe aeroportul Seremetievo din Moscova.

Informatii contradictorii s-au multiplicat luni cu privire la situatia lui Snowden, care pare ca nu s-a imbarcat intr-o cursa Moscova-Havana, pe care era inregistrat si care a decolat luni dupa pranz.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, citata de agentia Interfax, el a parasit deja Rusia. "Ar fi putut sa ia alt zbor. Este putin probabil ca jurnalisti sa fi fost martori la decolarea avionului sau", a declarat aceasta sursa.

Insa alta sursa din cadrul serviciilor de securitate ale aeroportului a declarat pentru agentia oficiala Itar-Tass ca americanul se afla in continuare in zona de tranzit pe Seremetievo.

Snowden urma sa plece in Cuba si sa mearga ulterior in Ecuador, unde a cerut azil politic.

El s-a refugiat la Hong Kong pe 20 mai, dupa ce si-a parasit domiciliul din Hawaii, unde lucra pentru o firma Booz Allen Hamilton, o firma subcontractoare a NSA cu scopul de a culege probe privind activitatea NSA.

Firma l-a concediat pe tanarul american dupa primele scurgeri de informatii in presa.

Inculpat pentru spionaj, Edward Snowden risca 30 de ani de inchisoare in Statele Unite.

Presedintele ecuadorian Rafael Correa a anuntat luni ca tara sa va analiza "cu foarte mare responsabilitate" cererea de azil a lui Edward Snowden.

"Vom lua decizia pe care o vom considera cea mai potrivita cu respectarea absoluta a suveranitatii noastre", a adaugat Correa intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

Ecuadorul i-a acordat deja azil lui Julian Assange, si el cautat de Statele Unite pentru publicarea in 2010 a sute de mii de documente diplomatice confidentiale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri