In tarile in curs de dezvoltare din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) oamenii isi doresc atat de mult sa aiba succes, incat guvernele din astfel de state decid foarte repede sa cumpere computere pentru salile de clasa, un lucru care in tarile mature poate dura ani de zile, a declarat pentru wall-street.ro, Bernadette Andrietti, vicepresedinte de vanzari si marketing pentru zona EMEA in cadrul Intel, cel mai mare producator de microprocesoare la nivel mondial.
„Este foarte important sa investim in educatie, penru ca educatia este viitorul. Daca nu investesti in educatie, in dezvoltarea de tehnologie, o sa fii mai putin competitiv si vei crea mai putine locuri de munca. Tarile din zonele emergente precum Africa trebuie sa investeasca foarte mult in educatie, infrastructura, dar, pe de alta parte, o parte din tarile mature pot fi mai incete in anumite privinte. Pentru ca tarile emergente sunt atat de dornice sa aiba succes in viitor, incat guvernele lor iau rapid decizia sa cumpere computere pentru salile de clasa, in timp ce in tarile mature ia ani de zile sa dezvolti asa ceva. Cred ca tarile emergente sunt mai agresive si investesc mai mult in educatie, pentru ca se concentreaza pe crearea de locuri de munca”, a explicat Andrietti.

Bernadette Andrietti lucreaza pentru Intel din 1988, iar din mai este vicepresedinte pentru vanzari si marketing pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

“Aceasta numire a fost o surpriza pentru mine. Este bine ca arati ca este posibil acest lucru si sper ca sunt un model pentru colegii mei, femei si barbati, dar mai ales pentru femei, pentru ca este mai greu sa devii vicepresedinte ca femeie. Suntem 20-30 de vicepresedinti in cadrul Intel”, a explicat Andrietti.

Anterior pozitiei de vicepresedinte pentru EMEA a fost coordonatorul acestei zone pentru conturi precum HP, Acer, Lenovo, Packard Bell, NEC, Sun, Toshiba sau Sony. De asemenea, a mai fost director general al Intel Franta si a condus canalul de reselleri pentru Europa de Vest, in tari precum Franta, Spania, Portugalia ori tatile Benelux (Belgia, Olanda si Luxembourg).

In Europa de Est se pune accentul pentru atragerea de femei in domeniul tehnologiei

Inainte de Intel, Andrietti a lucrat pentru producatorul de semiconductori SGS Thompson si Philips Electronics. Managerul Intel este de specialitate inginer in microelectronica, ea absolvind in 1984 Scoala Superioara de Ingineri in Electronica si Electrotehnica.
Una dintre temele pe care Bernadette Andrietti le abordeaza foarte des in companie, dar si in interviuri este promovarea femeilor in tehnologie.

„In tarile din Europa de Est se pune foarte mult accentul pe atragerea de femei in domeniul tehnologiei. Si asta vine din educatie. Parintii mei au vrut ca fratele meu sa fie inginer si eu profesoara, iar eu am ajuns inginer si fratele meu profesor. Deci, faptul ca tehnologia nu este pentru fete este in mintea parintilor si apoi este vorba si de profesori. De exemplu, eu am doua fete si toti profesorii fetelor mele le spuneau ca ingineria nu este o meserie pentru fete. Deci mai este multa educatie de facut pe tema aceasta”, explica vicepresedintele Intel.

Ea adauga ca numarul de angajati femei din cadrul Intel depinde foarte mult de la tara la tara. Astfel, sunt tari in care procentul ajunge si la 40-50%, dar si tari cu un procent 5-10%, in functie de infrastructura, beneficiile pe care fiecare stat le ofera unei femei. Ea a declarat ca printre tarile care au mai putine beneficii pentru femei, mai ales in cazul in care acestea au de crescut un copil, se numara Germania, in timp ce la polul opus se numara Franta si Italia.

Cum se gandesc la tehnologie femeile si barbatii

„Cand ai o echipa doar cu femei sau barbati nu este bine. Ai nevoie de diversitate. Cineva spunea ca barbatii se gandesc la o inventie tehnologica ca la ceva prin care pot sa obtina maximumul din acel lucru, in timp ce o femeie se gandeste la ceilalti, la felul in care va fi folosit acel produs. Deci ai nevoie si in echipa de inginerie si in comercial de diversitate. La noi, sunt multe femei care lucreaza in specializari precum marketing sau resurse umane, dar si in cercetare si dezvoltare incepe sa creasca numarul femeilor. Mie nu mi s-a parut niciodata greu sa fii femeie in Intel, pentru ca nu a contat niciodata daca esti femei sau barbat. Dar cand mi-am inceput cariera intr-o companie franceza mi s-a parut foarte greu. Insa, din fericire, este tot mai putin cazul acum”.

Citeste si: Monica Ene-Pietrosanu, Intel: Este mai greu ca o fata sa reuseasca in tehnologie. Limitele vin din minte


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri