Toti operatorii de telefonie mobila de pe piata locala s-au conformat noilor reguli impuse de UE de scadere a tarifelor in roaming, insa in timp ce primii trei jucatori in domeniu, Orange, Vodafone si Cosmote, au redus preturile la nivelul cerut de autoritatile europene, RCS&RDS a diminuat tarifele la jumatate fata de pretul impus, conform anunturilor facute de companii.
Practic, noile planuri tarifare care au fost adoptate de Comisie Europeana sunt: de 24 de eurocenti pe minut pentru efectuarea de apeluri, 7 eurocenti pe minut pentru primirea de apeluri, 8 eurocenti pentru trimiterea de mesaje scrise si 45 de eurocenti pentru navigarea pe internet (pentru un MB).

Preturile nu include TVA.

Tarifele impuse de Uniunea Europeana


“Din anul 2007, UE a realizat reduceri de peste 80 % ale preturilor cu amanuntul pentru apelurile telefonice, serviciile de SMS si date. Transferul de date in roaming va fi acum cu pana la 91 % mai ieftin in anul 2013 comparativ cu 2007. In aceasta perioada, volumul datelor pe piata serviciilor de roaming a crescut cu 630 %”, potrivit datelor prezentate de Comisia Europeana.

De asemenea, tarifele in roaming vor scadea din nou de la 1 iulie anul viitor.

Ce noutati au anuntat companiile odata cu noile preturi impuse de UE:

Orange
Atunci cand se afla in strainatate abonatii Orange, cel mai mare operator telecom de pe piata locala, isi pot activa optiunea Permis de vacanta de la Orange care le ofera 25 de minute pentru convorbiri in roaming si 25 de SMS-uri. Optiunea poate fi activata in Uniunea Europeana, Elvetia si Moldova cu 5,5 euro sau cu 11 euro, cand calatoresc in China, Israel, Serbia, SUA sau Turcia. Preturile includ TVA.
Vodafone
Vodafone Romania, al doilea operator de telecomunicatii de pe piata locala, a lansat optiunea “Roaming pe zi”, prin care, de la 1 iulie, clientii noi, dar si cei existenti, vor putea vorbi si trimite SMS-uri nelimitat, in roaming, pentru o taxa zilnica de 3 euro pe zi (TVA inclus),
Optiunea permite si utilizarea in roaming a traficului de date inclus in pachetele RED, de pana la 4 GB.
Noul serviciu este disponbil pentru clientii pachetelor nelimitate (RED), atat persoane fizice cat si clientii companiei. Apelurile primite nu vor fi taxate. De asemenea, pentru abonatii Vodafone Business Red Plus, optiunea “Roaming pe zi” este gratuita.
Clientii companiei care au alt tip de abonament, precum si utilizatorii de cartele prepaid Vodafone, isi pot activa, de asemenea, optiunea “Roaming pe zi” prin achitarea unei taxe zilnice de 3,99 euro/zi (TVA inclus). Acestia pot folosi in roaming internetul pe mobil, minutele si SMS-urile nationale incluse in planul lor tarifar. Primele 30 de minute/ zi de apeluri primite in roaming nu se vor tarifa, iar dupa consumarea acestora, tariful va fi de 0,10 euro pe minut.
Afla mai multe despre aceasta optiune.
Cosmote

Clientii Cosmote Romania, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, pot folosi de cateva saptamani serviciile de roaming in mai multe locuri din lume.Cei care calatoresc in Costa Rica, Laos sau Mozambic dispun de roaming voce, in timp ce in Insulele Caraibe dispun atat de roaming voce, date, cat si 3G. De asemenea, roamingul de date este disponibil in Costa Rica, Capul Verde, Qatar, Kuweit si Vietnam, in timp ce roamingul 3G poate fi accesat in Iordania, Kuweit si Brazilia. Roamingul prepaid este, de asemenea, disponibil in destinatii noi precum Afghanistan, Canada si Indonezia.

De asemenea, compania a lansat servicii de roaming de date pe mai multe aeronave si nave maritime. In prezent, clientii care calatoresc cu avionul au acces la roaming de date la bordul a mai mult de 100 de aeronave Emirates, 3 aeronave Virgin Atlantic, 1 aeronava Malaezia si 1 aeronava Lufthansa. Daca aleg sa calatoreasca cu vaporul, clientii Cosmote au disponibil roaming de date la bordul liniilor maritime Blue Star Ferries, Brittany Ferries, Caspi Cruises, Celtic Link Ferries, C.I.P., Discovery Cruises, Easy Cruise, European Sealines, Finnlines, Grimaldi Lines, Minoan Lines, MSC, NGSCO, Pullmantur-RCI, Tui Cruises si altele.
RCS&RDS

RCS & RDS a scazut tarifele de roaming la jumatate sau chiar mai mult sub limita impusa de UE. Compania scazuse din 2012 tarifele percepute in roaming, sub nivelul cerut de UE incepand cu 1 iulie 2013. Pana la aceasta data, compania tarifa cu 0,16 euro pe minut apelurile initiate, cu 0,03 – 0,07 euro/minut apelurile primite si cu 0,28 euro/1 MB – traficul de date.
RCS & RDS a redus totodata si tarifele standard pentru apeluri catre anumite destinatii mobile din Europa.
Pentru apelurile din Digi Tel si Digi Mobil catre Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Ungaria, Letonia, Belgia, Grecia, Irlanda, Malta, Luxemburg, Slovacia, Bulgaria, Islanda, Estonia, Elvetia, Insulele Canare, Insulele Azore, Insula Madeira, Insula Martinica, Guiana Franceza, Guadelupa, Reunion, Gibraltar, Lichtenstein si Croatia, compania taxeaza 5 eurocenti pe minut, fata de tariful de 5-6 eurocenti pe minut valabil pana la 1 iulie 2013.
Tariful pentru apelurile catre Austria, Franta, Suedia, Turcia si Cipru ramane 0,03 euro pe minut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri