Orange Romania a lansat serviciul de telefonie mobila de generatia a treia 3G, in Bucuresti si Timisoara, acesta fiind disponibil comercial din 7 iunie 2006.

"Alte doua orase vor fi acoperite pana la data de 20 iunie - Cluj Napoca si Brasov - iar pana la finele anului serviciul va fi disponibil in 20 de orase ", a declarat directorul general al Orange Romania, Richard Moat.

Pentru acoperirea 3G, Orange Romania va investi pana la finele anului circa 23 milioane de euro, mizand pe circa 250.000 de utilizatori ai acestor servicii in 2006. 3G aduce pe telefonul mobil sunete si imagini in timp real, televiziune in direct, muzica, mesaje multimedia, e-mail si internet mobil, precum si al datelor de pana la 384 kbps.

Accesul la serviciile 3G este gratuit pentru toti clientii Orange care se afla in aria de acoperire 3G si folosesc un telefon mobil compatibil 3G.

"Lansarea retelei 3G in completarea tehnologiei EDGE face parte din promisiunea facuta clientilor nostri, de a creste disponibilitatea serviciilor mobile de mare viteza pentru un numar cat mai mare de utilizatori din Romania. Aceasta extindere va continua si in perioada urmatoare, strategia Orange prevazand ca pana la sfarsitul acestui an EDGE sa acopere 96 la suta din populatia tarii, si 3G in orasele principale", a precizat Richard Moat.

Primele apeluri video din reteua Orange au fost efectuate in Timisoara, dar si in Franta, interlocutori fiind ministrii comunicatiilor din Romania si Franta, dar si oficiali ai grupului Orange. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, efectueaza, in perioada 6-7 iunie 2006, o vizita de lucru in Franta.

Prin serviciul Apeluri video, abonatii Orange sau utilizatorii PrePay pot sa comunice fara plata unui abonament lunar sau a unei taxe de acces, apelurile fiind taxate in functie de destinatie cu 0,22 dolari/minut - pentru apeluri video nationale in reteaua Orange si cu 0,30 dolari/minut pentru apeluri video nationale in alte retele.

Orange a lansat si un abonament 3G care ofera posibilitatea de a utiliza toate serviciile din generatia a treia intr-un singur pachet. Pentru un abonament lunar de 28 dolari clientii au incluse 180 de minute nationale pentru apeluri de voce, 18 minute nationale pentru apeluri video, 18 MB pentru transfer de date, un cont pentru e-mail mobil de 10 MB si acces la Organizer si la Mail Manager, avand un spatiu de stocare de 50 MB. Clientii pot sa efectueze apeluri de voce sau video, pot sa trimita mesaje scrise si multimedia, au acces la Orange World pentru a vedea in direct programe TV, meciuri de fotbal, concerte, filme sau pentru a descarca melodiile si clipurile favorite, pot naviga pe Internet si primi sau trimite mesaje e-mail.

Telefoanele 3G sunt oferite de Orange la preturi situate intre 199 dolari si 700 dolari, modele precum Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N91, Motorola V3x, Motorola E1070, Samsung Z310, LG KU730, SPV M5000.

De asemenea, serviciile 3G sunt disponibile si in roamnig, pentru inceput in patru tari.

In ceea ce priveste efectuarea apelurilor video in alte retele, cu Vodafone, conducerea Orange a precizat ca deocamdata se efectueaza teste pana la semnarea unui acord de interconectare. in prezent, doar operatorii de telefonie mobila Orange si Vodafone detin cate o licenta 3G, cel din urma lansand acum un an aceste servicii. Cosmote, noul operator de telefonie mobila lansat pe piata in 2005, si-a declarat intentia de a achizitiona o astfel de licenta. Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei va scoate la licitatie inca doua licente 3G.

Orange este lider de piata in Romania cu 7,1 milioane de clienti si este parte a Grupului Orange, una dintre cele mai mari companii de comunicatii din lume, fiind prezenta in 17 tari. La sfarsitul anului 2005, Orange Romania a avut o cifra de afaceri de 870 milioane euro si 6,8 milioane de clienti, inregistrand cea mai mare crestere a bazei de abonati si venituri dintre operatorii din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri