Scaderea tarifelor nu a putut opri declinul pietei de telefonie fixa din Europa Centrala si de Est, conexiunile la Internet in banda larga fiind considerate domeniul cheie pentru cresterea veniturilor pe piata telecomunicatiilor fixe, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta IDC citat de Rompres.

Studiul analizeaza situatia si perspectivele pietei de telefonie fixa din opt tari din Europa Centrala si de Est (Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia) si prognozeaza ca in urmatorii cinci ani numarul total de linii telefonice fixe va scadea in medie cu 1,2 procente pe an, iar veniturile din aceasta activitate vor scadea si ele, in medie, cu 4,2 procente pe an. La orizontul anului 2010, IDC estimeaza ca in cele opt tari din CEE numarul total de linii telefonice fixe va scadea de la 22,7 la 21,4 milioane, iar veniturile se vor reduce de la 6,12 la 4,97 miliarde de dolari.

"Diminuarea pietei pentru servicii de telefonie fixa este ireversibila si impune operatorilor sa dezvolte servicii alternative pentru a-si mentine cifra de afaceri. in ciuda gradului redus de penetrare a telefoniei mobile in CEE, trecerea de la fix la mobil va continua sa atraga utilizatori spre serviciile de telefonie mobila care vor deveni mai versatile si mai ieftine pe fondul cresterii competitiei. in plus, traficul pe liniile telefonice fixe va scadea si din cauza servicilor VoIP, care vor deveni si mai populare spre sfarsitul acestei decade", a apreciat analistul IDC CEMA, Emir Halilovic.

IDC considera ca domeniul cheie pentru piata telecomunicatiilor fixe sunt conexiunile la Internet in banda larga. Acest serviciu ar putea ajuta sectorul telecomunicatiilor sa faca fata scaderii veniturilor din activitatile de telefonie traditionala, fiind un stimulent pentru clienti sa-si mentina posturile telefonice fixe. Cu toate acestea, IDC considera ca operatorii de telefonie fixa trebuie sa adopte noi strategii care sa includa servicii integrate cu operatorii de telefonie mobila, tarife flexibile si servicii orientate special pentru clientii de business.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri