Cei mai mari 30 de operatori de telecomunicatii de pe piata locala au avut anul trecut un profit total de 365,9 milioane de euro, mai putin cu 390,6 milioane de euro comparativ cu 2008, primul an de criza, conform datelor Ministerului de Finante centralizate de wall-street.ro. Articolul face parte din seria de analize wall-street.ro "5 ani de criza".
Cei mai profitabili operatori au fost si anul trecut Orange si Vodafone Romania, insa daca in urma cu cinci ani diferente dintre castigurile celor doua companii era in jurul a 130 de milioane deeuro, anul trecut a fost de numai patru milioane de euro.

"Profiturile marilor operatori au scazut in perioada 2008 - 2012 in special datorita diminuarii veniturilor, in conditiile scaderii venitului mediu pe abonat si a numarului de abonati. Desi operatorii au facut eforturi deosebite pentru reducerea costurilor, acestea nu au compensat reducerea veniturilor, prin urmare profiturile au scazut. Decizia autoritatii de reglementare de a reduce tarifele de interconectare s-a reflectat de asemenea in reducerea veniturilor, toti operatorii comentand in ultima perioada asupra impactului negativ pe care l-au resimtit din reducerea acestor tarife. Concurenta acerba isi face simtite efectele prin erodarea veniturilor primilor trei operatori, in favoarea RCS&RDS si Cosmote, care au abordat piata mai agresiv, prioritatea lor fiind cresterea bazei de abonati", a afirmat pentru wall-street.ro, Gabi Mustea, director pentru servicii de consultanta pentru management in cadrul PwC Romania.







































Pe de alta parte, veniturile celor 30 de operatori au fost anul trecut de 3,64 miliarde de euro, mai putin cu 880 de milioane de euro comparativ cu 2008.

Cele mai mari scaderi ale veniturilor au fost inregistrate de companiile care sunt si cei mai mari jucatori in domeniu: Orange, Vodafone, Romtelecom, UPC sau Telemobil. Daca in cazul UPC si Telecom scaderile cifrelor de afaceri au fost de zeci de miloane de euro, pentru primii trei operatori telecom din Romania reducerile variaza intre 225 de milioane de euro (Romtelecom) si 412 milioane de euro (Vodafone).

In schimb, intre companiile care au inregistrat cresteri importante in cei cinci ani de criza se numara RCS&RDS, Cosmote, 2K Telekom (o compania fondata de omul de afacerri, in prezent politician, Sebastian Ghita) si NextGen Telecommunications (un brand telecom lansat de Romtelecom pentru a atrage mai usor clienti, utilizatorii fiind castigati in special prin achizitii de alti operatori ori abonamente foarte ieftine in orasele mici).

"Primii trei operatori au urmat un trend asemanator, cu scaderea veniturilor si profiturilor, pe fondul reducerii venitului mediu pe abonat si a numarului de abonati. Interesant este insa de remarcat continuarea cresterii veniturilor si chiar a profitabilitatii, celor doi operatori care au concurat prin tarife mai reduse: RCS&RDS si Cosmote. Aceasta tendinta confirma preferinta utilizatorilor de a opta pentru tarife cat mai mici pentru volume de servicii cat mai mari, precum si continuarea migrarii acestora dinspre primii trei operatori catre RCS&RDS si Cosmote. In ceea ce priveste Romtelecom, in ciuda scaderii veniturilor, anul 2012 a consemnat o imbunatatire a profitabilitatii (n.red. in cazul Romtelecom, profitul din tabel este cel brut, nu cel operational precum este cazul celorlalti operatori) probabil datorita efectelor masurilor de restructurare luate in ultimii ani. O alta observatie este ca o eventuala fuziune intre Romtelecom si Cosmote ar propulsa noua entitate pe primul loc in piata, ceea ce ar putea schimba regulile jocului, avand in vedere sinergiile pe care cei doi operatori le pot pune in valoare abordand piata si operand impreuna", a mai spus Mustea.

De asemenea, numarul de angajati al companiilor din telecom a scazut cu circa 2.425 de persoane aproape cinci ani de criza.

Nota: Datele financiare din tabel sunt pe baza informatiilor de pe site-ul Ministerului de Finante, dar si a informatiilor oferite de Registrul Comertului.
Datele pentru Romtelecom sunt din raportul OTE, grupul grec care detine compania.
In cazul Romtelecom profitul este cel brut si nu cel net, cum este cazul celorlate 29 de companii care si-au publicat indicatorii financiar pe site-ul Ministerului de Finante.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri