ANCOM vrea sa scada de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim de interconectare in retele fixe de la 0,67 eurocenti pe minut la 0,15 eurocenti pe minut, iar pe cel pentru retele mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut.

„In urma anuntului ANCOM cu privire la scaderea tarifelor de interconectare incepand cu 1 ianuarie 2014, dorim sa precizam ca analizam impactul pe care aceste masuri l-ar putea avea asupra business-urilor noastre si a planurilor de investitii. Vom comunica feedback-ul nostru Autoritatii, in termenul solicitat. Cele doua companii s-au conformat intotdeauna reglementarilor in vigoare si vor continua sa faca acest lucru”, afirma oficialii Romtelecom si Cosmote, companii care au avut anul trecut afaceri de circa 1,05 miliarde de euro.

Reprezentantii celor doi operatori au mai spus ca piata din Romania este una foarte competitiva, returile oferite utilizatorilor finali fiind printre cele mai scazute din Europa.

„Aceste descresteri extrem de abrupte ale tarifelor de terminare a apelurilor pot avea un impact semnificativ pe termen lung asupra industriei si pietei in ansamblu, nu neaparat in beneficiul consumatorilor. Masurile propuse de ANCOM vin intr-o perioada in care operatorii trebuie sa faca eforturi pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea retelelor fixe si mobile (spre exemplu 4G). Reducerea agresiva a tarifelor de interconectare va conduce la o diminuare majora a fondurilor disponibile in industrie pentru investitii si, prin urmare, va afecta negativ evolutia pe termen lung a acestui sector", au adaugat oficialii celor doua companii detinute de germanii de la Deutsche Telekom.

Pe de alta parte, conducerea ANCOM si-a motivat propunerea de a scadea din nou tarifele de interconectare spunand ca acestea sunt cheia competitiei in telecom.

“Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential”, declara Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.