Grupul american Microsoft, cel mai mare producator de software la nivel global, va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia in schimbul unei sume totale de 5,44 de miliarde de euro.
Fostul lider pe piata telefoanelor mobile isi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor si retelelor, o decizie calificata drept "cea mai buna cale de a merge inainte, atat pentru Nokia, cat si pentru actionarii sai", a declarat presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, citat intr-un comunicat.

Microsoft va plati in acest fel 3,79 de miliarde de euro pentru achizitia producatorului finlandez de echipamente mobile si o valoare de circa 1,65 miliarde de euro in actiuni.

Tranzactia este de asteptat sa se finalizeze in primul trimestru din 2014, dupa ce va primi acceptul actionarilor si avizul reglementarilor in vigoare.

Cei doi giganti din domeniul IT au incheiat un parteneriat in februarie 2011 ce a condus la o crestere a succesului liniei de smartphone-uri Lumia dezvoltata de Nokia.
Intrebarea este daca fuziunea a doua companii slabe va produce un nou concurent solid. Ma indoiesc!
Prin preluarea grupului finlandez, Microsoft si-a propus cresterea cotei de piata si a profitului pe segmentul de echipamente mobile, implementarea unei strategii de marketing cu un fundament solid dar si crearea unei sinergii intre branduri.

“Pentru Nokia, preluarea de catre Microsoft va aduce un mare plus in veniturile companiei, va intari echilibrul financiar si va crea o baza solida pentru viitoarele investitii”, se mai arata in comunicatul publicat de Microsoft.

Nokia a finalizat in luna august preluarea participatiei de 50% detinuta de Siemens la producatorul de echipamente de telecomunicatii Nokia Siemens Networks, pentru a dezvolta aceasta activitate, considerata de acum drept vitala.

"Si Nokia si Microsoft au pierdut trenul in ceea ce priveste smartphone-urile, si este extrem de dificil sa isi revina. Intrebarea este daca fuziunea a doua companii slabe va produce un nou concurent solid. Ma indoiesc", comenteaza pentru Bloomberg un consultant din industria telecomunicatiilor.

Grupul finlandez a anuntat, de asemenea, plecarea directorului sau general Stephen Elop, care va fi inlocuit temporar de Siilasmaa.

Aproximativ 32.000 de angajati ai Nokia vor trece la Microsoft, dintre care 4.700 doar in Finlanda.

Tranzactia dintre cei doi giganti s-a vehiculat inca din urma cu doi ani de zile, chiar de dinainte de semnarea contractului de parteneriat intre Microsoft si Nokia, dupa ce compania finlandeza a resimtit din plin declinul pe piata telefoanelor inteligente, fiind detronata de Apple, Samsung, HTC sau chiar si BlackBerry.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri