Specialistii IT din Cluj vor dezvolta programe de calculator care pot fi controlate prin ganduri si permit noi moduri de interactiune, prima aplicatie fiind un program experimental care va alege muzica in functie de starea de spirit a persoanei care o asculta, conform Mediafax.

Directorul firmei romano-olandeze de IT, Yonder, Ramon Zanders, a declarat ca, in viitor, utilizatorii vor trebui doar sa gandeasca o anumita comanda si aceasta se va pune in aplicare.

"Compania clujeana Yonder da startul dezvoltarii de aplicatii si interfete controlate de utilizatori prin intermediul undelor cerebrale, in cadrul strategiei sale de inovare continua. Daca in prezent, tastatura si mouse-ul fac deja loc interfetelor controlate prin atingere sau gesturi de la distanta, in viitor utilizatorii vor trebui doar sa gandeasca o anumita comanda, odata cu dezvoltarea sistemelor de control prin «puterea mintii»", a spus Ramon Zanders.

Conform sursei citate, compania Yonder, care are sediul la Cluj, se va concentra pe device-uri precum "Emotiv", care permit crearea de interfete controlate prin unde cerebrale, sau "The Leap", care se bazeaza pe controlul prin gesturi, fara atingere. Primele aplicatii vor fi cu caracter experimental, pentru a explora potentialul acestor tehnologii, iar ulterior compania va identifica cele mai bune moduri de a integra aceste echipamente in produsele dedicate partenerilor sai din industria software.

"Aparitia unor noi platforme hardware a dus dintotdeauna la inovatie si in lumea noastra, a dezvoltatorilor de software. Suntem prima companie din Cluj care ia aceste produse si le cerceteaza potentialul. Facem acest lucru, pentru ca descoperind aplicabilitatea practica a noilor echipamente, le vom putea oferi partenerilor nostri solutii in pas cu evolutia rapida a tehnologiei.

Acum lucram la doua aplicatii experimentale, dar acestea vor deschide drumul pentru programe care vor putea fi folosite pe scara larga, pentru solutii de care sa beneficieze cat mai multi oameni", a declarat Ramon Zanders.

O prima aplicatie in curs de dezvoltare de catre specialistii clujeni ai Yonder va permite utilizatorilor "Emotiv" sa asculte muzica potrivita cu starea lor de spirit din acel moment. Aparatul va detecta starea emotionala pe care o are purtatorul sau si va alege un set de melodii corespunzator acesteia.

Pe baza acestei experiente, potentialul Emotiv va fi ulterior folosit pentru alte aplicatii. Potrivit reprezentantilor Yonder, device-ul are un potential mare pentru crearea de aplicatii destinate industriei medicale, acesta putand permite pacientilor paralizati sau cu dizabilitati motorii sa isi controleze calculatorul sau scaunul cu rotile doar prin ganduri.

"The Leap" va permite crearea unor sisteme interactive de prezentare a informatiilor, comandate prin gesturi. Un prim experiment va consta in realizarea unei aplicatii de prezentare a companiei care va fi controlata fara a fi necesara atingerea fizica a ecranului. Ulterior, asemenea sisteme pot fi folosite in orice situatie care necesita prezenta unui sistem tip infokiosk, de la orientarea in institutii publice pana la ghidurile unor obiective turistice.

Noile aplicatii vor fi dezvoltate de catre arhitecti software din cadrul Yonder, alaturi de studenti clujeni inclusi in programul de Internship Inovativ al companiei. Acestia vor avea sansa de a cerceta noile posibilitati deschise in lumea software de noile echipamente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri