Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Ministerului pentru Societatea Informationala desecretizarea contractului de privatizare a Romtelecom, aceasta fiind a doua cerere in acest sens, considerand ca statul nu si-a respectat angajamentul din contract privind listarea companiei, conform Mediafax.

"Avand in vedere licitatia prin care se va alege un consultant care sa acorde asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat, reprezentand 45,99% din capital, AIPC solicita decretizarea contractului de privatizare al Romtelecom, asa cum a solictat oficial inca din 4 iulie 2011. Conform surselor de presa din anul privatizarii, 1998, prin contract se prevedea listarea la bursa a pachetul detinut de statul roman. Totusi, aceasta listare nu s-a concretizat, desi in ultimii 15 ani am avut parte de promisiuni in aceasta directie. Daca listarea este prevazuta in contractul de privatizare, nu intelegem de ce aceasta operatiune nu s-a realizat inca. Totodata, nu intelegem cine sau de ce reprezentantii statului nu pun la dispozitia publicului contractele de o importanta deosebita pentru Romania, iar circul din cadrul contractului cu Bechtel nu ar trebui generalizat", se arata intr-o adresa transmisa de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital presei si Ministerului pentru Societatea Informationala.

La finele lunii august, Ministerului pentru Societatea Informationala a anuntat ca va organiza, la 6 septembrie, o licitatie pentru achizitionarea de servicii juridice in vederea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimata intre 128.000 si 500.000 lei (fara TVA) in urmatoarele 24 luni.

La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatura Salans (in prezent Dentons), David si Baias, Bulboaca si Asociatii, Florea si Asociatii si Bostina si Asociatii, potrivit unor surse Mediafax.

Adresa AIPC a fost transmisa si caselor de avocatura interesate sa acorde consultanta.

Potrivit caietului de sarcini, castigatorul licitatiei va acorda asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat si va analiza si elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.

Reprezentantii investitorilor amintesc in adresa transmisa marti ca desecretizarea contractului a fost ceruta in iulie 2011 si fostei Autoritati pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in prezent Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), insa fara rezultat.

La finele lunii iulie, MSI a anuntat ca statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social.

Optiunea principala a Guvernului este ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului financiar care urmeaza sa fie angajat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.

O hotarare adoptata de Executiv in luna iulie prevede selectarea de catre MSI a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.

"Salutam decizia Guvernului din 24 iulie (2013 - n.r.) de a relua finalizarea privatizarii Romtelecom si faptul ca prima optiune este de vanzare a actiunilor prin piata de capital. Speram ca si consultatul va prezenta o opinie favorabila exitului prin intermediul bursei. Consideram ca finalizarea privatizarii Romtelecom prin interemediul pietei de capital este cea mai transparenta metoda, fiind evitat astfel riscul unor critici ulterioare privind corectitudinea pretului, dar poate fi obtinut un pret pe care piata il considera corect", mai afirma AIPC in comunicat.

Potrivit AIPC, statul poate obtine un pret mai mare daca listarea va fi realizata cat mai repede, odata cu ofertele publice anuntate la unele companii de stat, precum Romgaz sau Hidroelectrica, intrucat aceste operatiuni vor atrage atentia investitorilor asupra pietei de capital.

"Pe de o parte exitul statului din actionariatul Romtelecom prin intermediul bursei poate fi realizat intr-un mod transparent si la un pret corect, iar pe de alta, pe termen indelungat, statul va incasa fonduri suplimentare prin impozitul aplicat pe castigul pe piata de capital. Listarea Romtelecom va contribui la cresterea rulajelor pe bursa, ceea ce va atrage noi investitori si companii noi pentru listare. Odata cu cresterea rulajelor va creste si baza de investitori care platesc impozit pe castigul obtinut la bursa, deci incasari mai mari pentru stat. Astfel, printr-un exit prin intermediul bursei, statul castiga atat pe termen scurt (din vanzarea pachetului de actiuni), dar si pe termen lung (prin stimularea si cresterea masei de investitori care platesc impozit pe profitul obtinut pe piata de capital)", mai spun reprezentantii investitorilor.

Statul a mai incercat sa privatizeze Romtelecom si in 2005 si in 2008, dar ambele initiative au esuat.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001.
Datele ministerului privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca in 2010 a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri