Cupa Mondiala ar putea determina industria mobila sa ofere servicii TV pe telefoane mobile si sa obtina noi surse de venituri, insa operatorii trebuia sa faca acest lucru cum trebuie, spun analistii.
Operatorii mobili din intreaga lume, in special din Europa, si-au stabilit planuri mari pentru a oferi meciurile de fotbal pe telefoane. Unii le transmit live pe telefoane, pe masura ce industria continua sa extinda limitele telefoanelor mobile.

Analistii sustin ca utilizarea Campionatului Mondial ca mijloc de a creste serviciile mobile TV constituie un lucru bun, data fiind popularitatea evenimentului in intreaga lume si potentialului sau de a se adresa maselor.

Insa limita dintre succes si insucces este foarte subtire.

"Oamenii vor avea asteptari foarte mari, de aceea operatorii trebuie sa fie la inaltime. Un serviciu slab oferit cu ocazia unui asemenea eveniment va crea o impresie proasta oamenilor despre mobile TV", a spus analistul Ovum, Eden Zoller.

Mobile TV este considerata o aplicatie vitala pentru industria de telefoane mobile, care se lupta sa-si diversifice veniturile si din alte surse decat voce si mesaje text. Succesul sau este in special important pentru operatorii si pietele foarte saturate din Europa, unde veniturile si profiturile sunt in scadere datorita competitiei intense si amenintarii tehnologiilor mai ieftine.

Analistii cred ca multi operatori se vor folosi de Campionatul Mondial de fotbal din Germania. "Cupa Mondiala din acest an va fi un catalizator important pentru dezvoltarea mobile TV. Va oferi operatorilor sansa de a dovedi ca deja pot oferi un astfel de serviciu si de a testa cererea", este de parere David McQueen, analist senior la Informa Telecoms and Media.

Informa estimeaza venituri de 300 milioane $ din accesul streaming si broadcast la jocurile Cupei Mondiale.

Totusi, transmisiile live a meciurilor pe telefoane mobile nu vor fi disponibile pentru o piata larga, deoarece alegerea handset-urilor este limitata, multi operatori sunt in procese de testare iar perobleme precum spectrul radio nu au fost inca rezolvate.

Sunt in derulare in jur de 30 de teste pentru mobile TV, cele mai multe implicand tehnologia Digital Video Broadcasting-Handheld (sau DVB-H). Subsidiara italiana 3 Italia a Hutchison Whampoa intentioneaza sa prezinte toate cele 64 de meciuri, motiv pentru care a construit o retea DVB-H broadcast separata.

Multi operatori planuiesc sa transmita meciurile pe telefoane prin retelele lor 3G, ceea ce inseamna ca nu poate fi vorba de un serviciu in masa. Streaming-ul, spre deosebire de broadcast, poate fi mai incet si poate bloca retelele daca prea multi utilizatori incearca sa descarce semnale in acelasi timp.

De data aceasta, cel mai mare test va fi in a dovedi ca televiziunea poate functiona pe mobile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri