Producatorul canadian de smartphone-uri BlackBerry pregateste reduceri masive de personal, de pana la 40% din angajati, in perioada ramasa pana la sfarsitul anului, au declarat surse apropiate situatiei pentru cotidianul american Wall Street Journal.

Concedierile vor afecta toate departamentele si vor avea loc in etape, vizand mai multe mii de angajati, au spus sursele. BlackBerry avea 12.700 de angajati in martie, ultima data cand a anuntat cifre.

Programul vine in contextul eforturilor producatorului de smartphone-uri, aflat in declin, de a controla costurile si de a reduce operatiunile pentru a se adapta mai bine pe o piata dominata de Samsung si Apple.

Un purtator de cuvant al BlackBerry a declarat ca schimbarile de organizare vor continua, dar a refuzat sa comenteze asupra procentajului de 40%.

Compania a inceput din vara o serie de runde de concedieri de amploare mai redusa, mai ales la departamentele vanzari si cercetare-dezvoltare, dupa ce anul trecut a renuntat la 5.000 de angajati, scrie Mediafax.

Dimensiunea planului de concedieri prezinta o imagine sumbra a companiei, scrie Wall Street Journal. In urma cu doi ani, BlackBerry avea peste 17.000 de angajati si o cota de piata de 14% in SUA, potrivit datelor firmei de cercetare IDC. In prezent, cota producatorului de smartphone-uri pe piata americana a coborat la sub 3%.

Directorul general al BlackBerry, Thorsten Heins, a inceput anul trecut un program de reducere de costuri, prin concedieri si inchiderea mai multor fabrici. Pentru 2012, compania a raportat o pierdere de 646 milioane de dolari, dupa ce veniturile au scazut cu 40%, la 11 miliarde de dolari. Anul in curs nu a fost mai bun, noteaza Wall Street Journal. BlackBerry a pierdut 84 milioane de dolari in trimestrul incheiat in mai.

Taierile de personal vin la o luna dupa anuntul BlackBerry privind formarea unei comisii speciale pentru analiza optiunilor strategice ale companiei, inclusiv vanzarea.

Board-ul vrea o vanzare rapida, care ar putea fi incheiata chiar de la inceputul lunii noiembrie, au afirmat surse apropiate situatiei. Formrea comisiei speciale a fost vazuta de analisti si investitori ca o recunoastere a faptului ca reducerile de personal si noua linie de telefoane nu au ajutat BlackBerry sa faca fata concurentilor.

Principalele telefoane noi ale companiei, prezentate in ianuarie dupa un an de intarzieri, nu au reusit sa atraga cumparatorii in America de Nord, au afirmat retailerii si directorii companiilor telecom. BlackBerry a lansat miercuri un nou telefon, Z30, cu ecran mai mare, in cadrul unui eveniment restrans in Malaezia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri