Piata pentru consolidarea tehnologiilor informatice va inregistra o crestere de 6,5 procente in perioada 2004 - 2009, de la 18,1 miliarde de dolari la 24,7 miliarde de dolari si va depasi rata totala de crestere a pietei IT, potrivit unui studiu realizat de firma de analiza IDC, comandat de HP.
Infrastructura software pentru consolidare va creste cu 13,1 procente, de doua ori mai mult decat rata pietei totale pentru consolidarea sistemelor informatice, se arata in studiu. Aceasta majorare se reflecta intr-o recunoastere din ce in ce mai mare a necesitatii si beneficiilor ce pot fi obtinute prin virtualizare si gestiune centralizata.

Consolidarea va juca un rol semnificativ in vanzarile de servere si sisteme de stocare. Cota de piata corespunzatoare consolidarii serverelor din veniturile totale pentru servere va creste la 12,6 procente in 2009, de la 9,5 procente in 2004.

Necesitatea de consolidare a IT-ului si a tehnologiilor aferente a fost recunoscuta pe scara larga in ultimii ani. Un alt studiu IDC privind consolidarea, realizat pe un esantion de patru sute de directori IT, arata ca 60% din acestia considera consolidarea ca pe un pas important spre un departament IT dinamic, in timp ce 80 la suta intreprind deja operatiuni de consolidare.

Potrivit raportului, o serie de tendinte in tehnologie si gestiunea informatica vor influenta in continuare intensificarea consolidarii IT-ului.
Acestea sunt imbunatatirea unor tehnologii, precum serverele blade, procesoarele multi-core, virtualizarea si partitionarea.

De asemenea nevoia continua de actualizare si imbunatatire a solutiilor de securitate si recuperare in caz de dezastru, precum si initiativele de standardizare a software-ului si sistemelor, completate de dorinta managementului de a elibera resurse bugetare si de personal din operatiunile de intretinere si gestiune, pentru a reduce costurile si a sustine inovatia vor avea o influenta asupra consolidarii IT.

Consolidarea IT si pentru IMM-uri

In mod similar, consolidarea pietei de stocare va creste pana la 17,3 procente, comparativ cu 13,9%, cat se inregistra in 2004. Intensificarea consolidarii se va produce in medii eterogene: Linux cu 14,4%,Windows cu 9,8% si UNIX cu 1,2%. Linux reprezinta o oportunitate de consolidare crescuta, in special pentru servere si software, 22,3 %, respectiv 22%.

Procesul de consolidare a IT-ului pe termen lung este atribuita in special companiilor mari, dar se estimeaza ca tendinta se va manifesta in urmatorii ani si in segmentul IMM-urilor. Conform prezicerilor, rata de crestere va atinge 11,4 procente anual in companiile mici, cu pana la 99 de angajati si 10,3% in companiile de dimensiuni medii, cu maximum 999 de angajati.

Acest lucru va fi posibil pe masura ce tehnologiile care permit consolidarea vor deveni mai accesibile, fiind din ce in ce mai evidenta si o recuperare mai buna a investitiilor prin consolidarea IT-ului.

America de Nord va inregistra cea mai ridicata rata de intensificare a consolidarii tehnologiilor informatice, cu 7,7 procente anual, datorita popularitatii calculului distribuit. Rata de crestere in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Asia Pacifica si America Latina va fi ceva mai redusa, de 5,7%, 5,4% respectiv, 5,3 la suta.

In zona principalelor industrii verticale nu exista inca un lider detasat in privinta consolidarii IT-ului. Sectorul public conduce cu o rata de crestere de 7,5 procente, urmat de furnizorii de retele si servicii, cu 6,9 procente, si industria de productie si distributie cu 6,2 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri