FPS realizeaza acest studiu de doua ori pe an, fiind analizate primele zece companii listate la bursa (dupa capitalizare) din 11 tari din Europa Centrala si de Est, intre care si Romania, informeaza Rompres.

Potrivit raportului FPS, toate companiile analizate aveau la inceputul anului 2006 un site internet in limba locala, iar 94 % aveau un site in limba engleza, comparativ cu numai 87 % in august 2005.

De asemenea, 81 % dintre companii furnizeaza pe internet o lista a managementului, 46 % ofera si informatii suplimentare despre manageri, 76 % pun la dispozitia investitorilor, on-line, lista membrilor consiliilor de administratie, iar 41 % ofera informatii suplimentare despre administratori.

Investitorii platesc mai bine pentru companiile guvernare corporativa de calitate

In Spania, spre exemplu, primele zece companii listate la bursa ofera toate aceste informatii despre management si administratori, iar in Portugalia proportia este de 90 %.

Investitorii sunt dispusi sa plateasca mai mult cu pana la 30 % pentru actiunile unei companii cu o buna guvernanta corporativa, considera expertii in domeniul pietelor de capital.

Conform studiilor de specialitate, in Polonia investitorii sunt dispusi sa plateasca pentru actiuni in medie cu 23 % mai mult pentru o buna guvernanta corporativa, pentru o buna informatie si raportare, pentru calitatea directorilor sau administratorilor companiei respective.

Anul trecut, studiul PFS privind cele 11 tari din Europa Centrala si de Est, intre care si Romania, asupra primelor zece companii listate la bursa, arata ca o buna parte dintre aceste societati sunt destul de "zgarcite" in a oferi informatii pe internet despre membrii consiliilor de administratie, iar unele nu aveau o versiune in limba engleza a site-ului respectiv.

Studiile de specialitate arata ca investitorii considera uneori calitatea membrilor consiliului de administratie chiar mai importanta decat datele financiare ale companiei respective. Managerii fondurilor de investitii iau in calcul doi factori principali atunci cand decid sa investeasca intr-o anumita companie: nivelul lichiditatii si calitatea managementului sau a administratorilor.

PFS este un program al East-West Management Institute infiintat in 1999, co-finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), cu scopul de a accelera reforma si dezvoltarea sectorului financiar in centrul, estul si sud-estul Europei, pentru integrarea mai rapida a statelor din regiune in UE si in sistemul financiar international.

Programul PFS vizeaza arii diverse ale sectorului financiar - contabilitate, audit, supraveghere bancara, piete de capital, guvernanta corporativa, asigurari, reforma sistemului de pensii, prevenirea spalarii banilor.