Programul "Orizont 2020" in valoare de peste 70 de miliarde de euro, care urmareste stimularea inovarii, cercetarii si competitivitatii in plan european, a fost lansat la Bucuresti, Romania fiind astfel prima tara din Europa unde sunt puse bazele proiectului, scrie Mediafax.

Practic, prin acest program european, cercetatorii romani vor putea aplica pentru a obtine finantare la propriile proiecte, urmand sa primeasca si un bonus financiar.

"Fiecare cercetator roman implicat in program va avea un bonus suplimentar de 8.000 de euro, indiferent de valoarea proiectului pe care l-a castigat. (...) Un alt mare castig este acela legat de simplificare, pentru ca au fost probleme cu maldarele de documente care ajungeau la comisie. In acest moment, este un singur set de documente, care se duce o singura data la comisie", a precizat ministrul delegat pentru invatamant superior si cercetare, Mihnea Costoiu.

Din Programul "Orizont 2020" vor putea fi finantate si proiecte de cercetare care ar urma sa fie realizate cu laserul de la Magurele, dupa construirea acestuia.

"Fara doar si poate, laserul este un argument suplimentar pentru lansarea programului la Bucuresti. Laserul are un buget separat, care nu are legatura cu 'Orizont 2020', insa poate accesa, in plus, bani din program. Laserul are nevoie de bani pentru derularea proiectelor. Nu doar laserul este pe lista, insa, pentru prima data, suntem in situatia cand avem o infrastructura mare de cercetare sprijinita direct din Uniunea Europeana", a mai spus Costoiu.

La randul sau, ministrul Educatiei, Remus Pricopie a spus ca lansarea Programului "Orizont 2020" in Romania este un inceput si, totodata, o continuare. "Nu facem cercetare doar de dragul cercetarii, ci pentru a asigura dezvoltarea Romaniaie de azi si de maine. Cercetarea si educatia trebuie sa fie mai aproape de ceea ce societatea romanesca are nevoie. Trebuie sa fim preocupati de legatura dintre educatie si piata muncii", a subliniat Pricopie.

La eveniment a luat parte, alaturi de oficialii romani, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, care a spus ca cercetarea si inovarea dau locuri de munca, iar simplificarea accesarii fondurilor europene pentru proiecte este un lucru important.

"Orizont 2020 este un proiect pentru viitor. Mesajul meu Romania si pentru toate tarile europene este unul: trebuie sa investiti in cercetare si inovare. Interdisciplinaritatea este un aspect crucial al programului. El va ajuta la promovarea dezvoltarii industriale.Romania are un potential mare in cercetare. Pentru Romania, programul reprezinta inovare, cercetare si dezvoltare economica si stimuleaza cresterea numarului de locuri de munca. Este mult mai usor pentru cerectatori sa aplice si sa participe la proiecte din cadrul programului", a mai spus comisarul european.

Intrebat cat crede ca ar putea primi Romania de la UE pentru cercetare, Costoiu a spus ca spera la macar un "4 la suta".

"Romania a castigat doar 2 la suta din totalul proiectelor pe FP7 (programul european de cercetare inceput in 2006 - n.r.), este o suma foarte mica. Din acest motiv, am dorit sa avem prezenta comisarului in Romania, ca sa poata vedea proiectele pe care le avem. Ieri (joi - n.r.), a vazut cateva infrastructuri din Politehnica, azi mergem pe platforma de la Magurele, pentru a intelege necesitatea de a aloca sume importante. Noi am compensat investitiile neasigurate din FP7 cu bani nationali si cu fonduri structuare. Cred ca pentru 2014-2020, in cel mai nefericit caz, sa ajungem la dublare, adica sa primim minimum 4 la suta. Sunt cinci mari tari europene care au luat 75 la suta din buget. Nu trebuie sa ne asteptam la minuni. Nu ne putem astepta la cresteri de zeci de procente, ar fi nerealist", a explicat ministrul delegat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri